Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Éber rágicsálók

írta   /   2013-02-12  /   nincs hozzászólás

Van aki viszolyog tőle, van aki nem tud meglenni nélküle: a rágózás tömegsportja a kezdetektől fogva megosztja az emberiséget. Legutóbb a rágicsálás újabb, ezúttal egészségügyi hatására lettek figyelmesek japán kutatók: a rágózás legalább 10%-kal emeli meg éberségi szintünket úgy, így mindenféle testünkbe pumpál mesterséges élénkítő szer nélkül hat természetes serkentőként agyunk nem kevesebb, mint nyolc területén.

Az aktivitásért valószínűleg a rágás hatására egyre csak növekvő úgynevezett arousal szint a felelős, mely ideiglenesen javítja az agyi véráramlást, éberségi szintünk nő, a cselekvéseink közben lecsökken a válasz reakcióidőnk, jobb eredményt érünk el a kognitív feladatok területén. Ha mindez nem lenne elég, jó hatással van a rövidtávú memóriánkra is. Ezért egy átdolgozott nap után, kávé energia ital vagy pörgető tabletták helyett jó szívvel ajánlják a rágózást.

A rágózás a vizsgák teljesítésében is segíthet: ugyanerre az eredményre jutott Serge Onype, spanyol pszichológus is, aki egyetemi oktatása során észrevette: ha a tanulók a vizsgák megkezdése előtt legalább 5 percen át rágóznak, akkor a tesztek kitöltése során, legalább 15-20 percig jobban teljesítenek, mert ideiglenesen javulnak a kognitív funkcióik.

 Forrás: dailymail.co.uk, noticiasenn.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

Éber rágicsálók QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →