Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Drogszigor: Mi változik mától az új Büntető Törvénykönyvben?

írta   /   2013-07-01  /   nincs hozzászólás

drogszigorA Drogriporter büntetőjogi kisokosából megtudhatod, hogy miként változnak a kábítószerrel kapcsolatos jogszabályok július elsejétől.

Július elsejétől hatályba lép az új Büntető Törvénykönyv, ami jelentősen átalakítja a kábítószerrel kapcsolatos jogszabályokat – akár fogyasztó vagy, akár szülő, újságíró, vagy a területen dolgozó szakember, hasznát veheted a Drogriporter kisokosának, amely röviden és közérthetően összefoglalja a változás lényegét! Töltsd le itt (PDF) vagy lapozgasd alább!

A mától hatályos Btk. ugyanis szakít azzal a gyakorlattal, hogy a kábítószer-fogyasztók elkerülhetik a büntetést. A törvényben ugyan elválik egymástól a kábítószer-kereskedelem és a kábítószer birtoklása, de az úgynevezett csekély mennyiség birtoklása vagy fogyasztása is két év szabadságvesztést érhet.

A hatálytvesztett törvény szerint „nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart”. Ez a kitétel hétfőtől kikerül a törvényből, vagyis egy szál füves cigiért is megindul a büntetőeljárás. Amennyiben két gramm kokainnál vagy hat gramm THC-t tartalmazó marihuánánál többet találnak nála, még súlyosabb büntetésre számíthat (korábban ez alatt a mennyiség alatt nem bántották a fogyasztót). Változik az úgynevezett elterelés intézménye is, vagyis csak kétévente egyszer lehet az elvonókúrát választani. Aki két éven belül már volt büntetve, vagy egyszer már megígérte, hogy leszokik, az nem ússza meg a felelősségre vonást.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Drogszigor: Mi változik mától az új Büntető Törvénykönyvben? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →