Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Dohányzás – a fiatalok nincsenek tisztában a következményekkel

írta   /   2012-07-01  /   nincs hozzászólás

Három tizenéves közül kettő mindennap cigarettára gyújt, harminc százalékuk pedig több mint 10 szálat szív el egyetlen nap alatt. A riasztó számokra a Szinapszis Kft. felmérése hívja fel a figyelmet a KamaszPanasz.hu weboldal látogatóinak körében készített kutatás alapján.

A legfeljebb 20 éves válasz­adók napi gyakorisággal átlagosan 8 szál cigarettára gyújtanak rá, és az elszívott cigaretta mennyiségét többségük át­lagosnak vagy kevésnek gondolja.

 

A fiatalok nincsenek tisztában a következményekkel

Ennek megfelelően az sem megle­pő, hogy 25 százalékuk ezt a mennyi­séget az egészségre még egyáltalán nem, további közel 60 százalékuk csak csekély mértékben véli károsnak. A ku­tatásban résztvevők 42 százaléka egy­általán nem tudott a cigarettához köt­hető egészségkárosító hatást említeni.

A dohányzás helyét tekintve szinte kivétel nélkül mindenki megjelölte az iskolát, de sokan gyújtanak rá utcán, szabadtéren is (76 százalék). Míg a nagykorúak 58 százaléka nem tesz kü­lönbséget az egyes helyszínek között, és bárhol cigarettára gyújt, addig a 18 év alattiak 35 százaléka cselekszik ugyanígy.

 

A szülők is tudnak róla?

A megkérdezettek családi hátterét tekintve 10-ből 7 fiatal esetében vala­melyik családtag is él e káros szenve­déllyel, jelentős többségüknek szülő­je dohányzik. A fiatalok 60 százaléka egyébként állítja, dohányzási szokása­iról otthon az édesapa és/vagy édes­anya is tud.

A fiatalok 80 százaléka maga vásá­rolja meg a cigarettát; a füstölnivalót saját kezűleg beszerzők aránya a 18 év alatti fiatalkorúak körében 76 százalé­kot (!) tesz ki. Ugyanakkor a vásárlás során az üzletben – életkortól füg­getlenül – döntő többségüktől csak nagyon ritkán kérik el a szükséges sze­mélyi igazolványt.

A kérdőívet közel százan kitöltők egy hónapban átlagosan 6400 forintot költenek cigarettára, 18 év alatt ez az összeg átlagosan 5000, míg 17 év fe­lett 8400 forint körül alakul. A fiatalok 70 százaléka a szüleitől kapott pénz­ből veszi meg a cigit – ők jellemzően együtt is élnek velük, míg a szülőkkel együtt nem élők munkával keresett pénzből teszik ezt.

 

forrás: Kamaszpanasz.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Dohányzás – a fiatalok nincsenek tisztában a következményekkel QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →