Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Depressziót okozhat a sok tévézés és a kevés mozgás

írta   /   2013-03-26  /   nincs hozzászólás

Egy több ezer nőt vizsgáló amerikai kutatás szerint azokban az idősebb nőkben a legkisebb a depresszió kialakulásának valószínűsége, akik a legtöbbet mozognak, és a legkevesebbet néznek tévét – írja a Semmelweis figyelő. 

Azokban a nőkben, akik a legtöbb testmozgás végzéséről számoltak be, körülbelül 20 százalékkal kisebb a depresszió kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik ritkán mozognak. Ezen kívül pedig minél több időt tölt valaki a TV előtt, annál nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, világított rá az American Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány.

„A testmozgás magasabb aránya a depresszió csökkent kockázatával hozható összefüggésbe” – számolt be a kutatás vezetője, Michel Lucas, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója. A több testmozgás növeli az önbecsülést és a vér endorfinszintjét, bár a kutatás nem bizonyította, hogy a tévénézés és a testmozgás hiánya okozná közvetlenül a depressziót. A kutatáshoz egy 1992 és 2006 között végzett, közel 50 ezer nőalany kérdőívét használták fel. A kérdőíven a résztvevők a testmozgással és egészségi állapotukkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, az esetlegesen diagnosztizált depressziót is beleértve.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Az elemzés azt mutatta, hogy azoknál a nőknél, akik naponta legalább 90 percet mozogtak 20 százalékkal volt alacsonyabb a depresszió kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik naponta legfeljebb 10 percet mozogtak. A legalább 3 órát a TV előtt ülő nőkben 13 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutattak ki depressziót, mint azokban, akik alig néztek TV-t, bár Lucas szerint ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy ők a tévénézés helyett testmozgásra használták az időt.

Forrás: Semmelweis figyelő

hirdetés

az oldal QR-kódja

Depressziót okozhat a sok tévézés és a kevés mozgás QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →