Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Debreceni orvoscentrum: hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

írta   /   2013-12-22  /   nincs hozzászólás

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Onkológiai Intézete 824 millió forint európai uniós támogatást nyert új, korszerű lineáris gyorsító beszerzésére. Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd – mondta Horváth Zsolt egyetemi docens, az intézet igazgatója a szerdai projektindító rendezvényen.

debrecenicentrumKifejtette: a DEOEC-ben a kivizsgálás – képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika -, az onkológiai sebészet és a kemoterápia a regionális centrum színvonalának megfelelően rendelkezésre áll, de a komplex, multidiszciplináris EU-konform onkológiai ellátás megvalósításához létfontosságú az onkológiai betegek mintegy 60 százalékánál alkalmazandó sugárterápia infrastruktúrájának fejlesztése.
Ennek érdekében tűzte ki célul a DEOEC az Onkológiai Intézet Sugárterápia Nem Önálló Tanszék infrastrukturális fejlesztését, amelyhez ez a projekt is hozzájárul – ismertette Horváth Zsolt.
Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője elmondta: a lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, lehetőséget adva a különböző mélységekben lévő tumorok korszerű sugárkezelésére.
A modern készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével. Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is – tette hozzá a fizikus. Megjegyezte: az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, és nő az egészségben eltöltött évek száma.
A debreceni onkológiai centrum fejlesztése 2015. januárban fejeződik be – hangzott el a projektindító konferencián.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Debreceni orvoscentrum: hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →