Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Dánia eltörli az üdítőital-adót: az emberek nem lesznek tőle egészségesebbek

írta   /   2013-04-24  /   nincs hozzászólás

uditoital

Dánia eltörli az üdítőitalokra kivetett különadót, a dán kormány várakozási szerint az intézkedéssel az országban új munkahelyek jöhetnek létre és fellendülhet a gazdasági növekedés – közölte az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetsége.

    A dán kormány hétfői bejelentése szerint az adót két lépésben szüntetik meg: 2013. július 1-jétől előbb 50 százalékra mérséklik, majd 2014. január elsejével teljesen eltörlik.
A közlemény szerint Dánia Európában az elsők között vetett ki különadót az üdítőitalokra, melynek mértéke az egyik legmagasabb a kontinensen. Az adó mostani eltörlésére egy megállapodássorozat részeként került sor, amelynek célja, hogy a dán gazdaságban megfelelő feltételek alakuljanak ki a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez.
Dánia tavaly eltörölte az egy évvel korábban bevezetett zsíradót is, mert az túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához – emlékeztetett a szövetség.
Az UNESDA főtitkára, Alain Beaumont a közleményben kifejti: “Az üdítőitalokra kivetett különadók a végüket járják, amelyeket egyre több országban törölnek el egész Európában. Bebizonyosodott, hogy az emberek nem lesznek tőlük egészségesebbek, ugyanakkor munkahelyek szűnnek meg miattuk és csökken a gazdaság teljesítménye.
A közlemény szerint az adó eltörlésével az adó miatt korábban megszűnt mintegy ötezer munkahely nagy része újrateremthető. A dánok ugyanis jelenleg Németországba és Svédországba járnak át üdítőitalokat vásárolni.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Dánia eltörli az üdítőital-adót: az emberek nem lesznek tőle egészségesebbek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →