betegség" alt="" src="http://www.kerdezze.hu/wp-content/kepek/2013/04/cukorbetegség-300x175.jpg" width="300" height="175" />A 2-es típusú cukorbetegeknél gyakori gond az elhízás, amely a szív- és érrendszeri kockázatot sokszorosára növeli. Ezért kell a túlsúlyos cukorbetegnek a súlyfelesleggel foglalkoznia és lefogynia. Azt azonban, hogy hogyan lehet cukorbetegként úgy fogyni, hogy rövid időn belül ne jöjjenek vissza a kilók, szintén meg kell tanulni.
Mi az élelmiszerek glikémiás indexe (GI)?
A glikémiás index egy olyan mutatószám, amely arra utal, hogy bizonyos ételek elfogyasztásával mennyire emelkedik meg a vércukorszint. Ha ugyanis az étel elfogyasztásával gyorsan emelkedik a vércukorszint, az a szervezetnek megterhelő, míg ha az étel lassan szívódik fel, nem okoz akkora vércukor-emelkedést. A viszonyítás végett: ha a cukor gyorsan (60 percen belül) felszívódik, ennek GI-je 100%, míg a rostos ételek (pl. rozskenyér, hüvelyes zöldségek stb.) lassabban – ezért is egészségesebb a fogyasztásuk. Túlsúlyos cukorbetegeknél törekedni kell arra, hogy az elfogyasztott étel GI-je ne legyen több, mint 50%. Mi az ételpiramis?
Az ételpiramis a bőségesen fogyasztható ételektől a piramis csúcsán álló édességekig és zsíros ételekig mutatja meg, hogy kb. miből mennyit szabad fogyasztania annak, aki egészségesen szeretne táplálkozni.
Milyen diéták hatásosak és hosszú távon élvezhetők?
A mediterrán étrend (amely neve alapján is az olasz étkezésre hasonlít) kifejezetten élvezhető és rendkívül egészséges. Sok zöldség, gyümölcs, sovány hús és olívaolaj, vörös bor, halak fogyasztását javasolja.
Hogyan fogyhatunk le „szenvedésmentesen”?
Régen meghaladott nézet az, hogy a cukorbeteg napi 3 zsömlét egyen! A szénhidrát-anyagcsere zavarát ugyanis a zsíranyagcsere zavara is kíséri, és a szervezetünk bonyolult működése egyébként is olyan összefüggésekben dolgozik, amelyet egyféle táplálék korlátozásával nem lehet helyreállítani.
Jelenlegi dietetikusi állásfoglalások szerint a cukorbetegnél – ahogy az egészséges túlsúlyosnál is –, azon van a hangsúly, hogy hány kalóriát ehet naponta, ezt hányszori étkezéssel és mikor kell, hogy elfogyassza és milyen összetételű az ideális étkezés.
Ha tehát fogyni szeretne, nincs rá semmi „csodadiéta”, hacsak nem fogadja meg az alábbi két tanácsot:
1. Fogyni úgy lehet, hogy kevesebb kalóriát eszünk meg, mint amennyit felhasznál a szervezetünk.
2. A szervezetünk a működéséhez is fogyaszt energiát, de ha többet mozgunk, akkor több energiát fogyaszt. Ha tehát kevesebb energiát pótolunk az ételek útján, akkor a szervezetünk a saját tartalékaiból fog használni, tehát idővel elkezdünk fogyni.
Ki lehet számítani, hogy kb. hány kalóriányi energiát fogyaszt a szervezetünk, mennyi „benzinre van szükségünk” a normális életvitelünkhöz. Ez természetesen változó a fizikai munkát, illetve a zömmel ülőfoglalkozást végzőknél.
Az ülőmunkát végzők energiaigénye jóval kevesebb. S ha még ezt is csökkenteni kell, akkor az már a koplaláshoz vezet. Ez pedig nem kellemes, és hosszú távon egyértelműen káros. Ezért fontos, hogy többet mozogjon és kevésbé kalóriadús ételeket fogyasszon az, aki le szeretne fogyni.
A cikk a Kérdezze! magazin hasábjain jelent meg. Legújabb számunkat keresse a patikákban, illetve az újságárusoknál!