Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

CT-berendezést kapott a budapesti Nyírő Gyula Kórház

írta   /   2013-09-24  /   nincs hozzászólás

CT-berendezést kapott a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI). Az intézményben elkezdi működését az öngyilkosság-megelőző és -kutató laboratórium – mondta el Németh Attila főigazgató sajtótájékoztatón.

A főorvos úgy fogalmazott, az OPAI egyéves fennállása óta, amit szakmailag lehetett fejleszteni, az megtörtént, az új berendezéseken kívül megkezdte működését a neuropszichológiai és molekuláris biológiai laboratórium. Ebben a hónapban kezdi meg működését az öngyilkosság-megelőző és -kutató laboratórium Rihmer Zoltán professzor vezetésével.

ct
A kórházban nincs üres orvosi állás – hangsúlyozta Németh Attila, a képalkotó berendezésre pedig nagy szüksége volt az intézménynek, hiszen eddig a betegeknek utaznia kellett egy CT-vizsgálatért. Megjegyezte, a CT nem csak a belgyógyászati és a neurológiai eseteknél fontos diagnosztikai eszköz, hanem a pszichiátriai és addiktológiai betegeknél felmerülő differenciáldiagnosztikai kérdéseket is tisztázhatja.
Rihmer Zoltán professzor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az öngyilkosság témájától nagyon sokan félnek, és sokan úgy gondolják, hogy az öngyilkosság etikai, gazdasági és morális kérdés, pedig – mint hangsúlyozta – az öngyilkosság elsősorban orvosi, szociális, pszichológiai, kulturális, vallási kérdés.
Az öngyilkosok 90 százaléka pszichiátriai beteg, és ezeknél a betegeknél hatnak a pszichoszociális tényezők, a vallásnak visszatartó ereje van az öngyilkosság elkövetésétől, szignifikánsan alacsonyabb az öngyilkosságot elkövetők száma a vallásos emberek között – mondta Rihmer Zoltán.
A megfelelően kezelt pszichiátriai betegeknél 80 százalékkal csökken az öngyilkosság rizikója, az ezzel kapcsolatos kutatásokat viszonylag könnyű és kevés pénzből is lehet végezni.
Rihmer Zoltán kifejtette, Magyarországon az utóbbi harminc évben 50 százalékkal csökkent a befejezett öngyilkosságok száma, ami világviszonylatban az egyik legnagyobb visszaesés. A professzor úgy vélte, ez az eredmény a pszichiátria fejlődésének köszönhető.
Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, jó döntés volt, hogy az újpesti Károlyi Kórházból, ahol megszűnt a neurológiai és traumatológiai ellátás, a Nyírő Gyula Kórházba került át a CT-berendezés. Mint mondta, a kórház további forrásokra számíthat a Norvég Alapból és a közép-magyarországi operatív programból, összeget azonban nem mondott.
A képalkotó berendezést az Euromedic Kft. telepítette, a laboratórium napi 12 órában tart nyitva és heti négy napon át vesz részt a fővárosi CT ügyeleti rendszerben.

hirdetés

az oldal QR-kódja

CT-berendezést kapott a budapesti Nyírő Gyula Kórház QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →