Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Csökken a marihuána-, emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban

írta   /   2013-12-02  /   nincs hozzászólás

alkoholcsehCsökken a marihuánafogyasztók, de emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban – derült ki a cseh kormány kábítószerfüggőséget figyelő központjának legújabb, 2012-es évet elemző jelentéséből.

A központ szerint Csehországban mintegy 600 ezer alkoholfüggő van, ami a felnőtt lakosság nyolc százaléka. “A csehek Európa legnagyobb alkoholfogyasztói közé tartoznak. Európában az alkoholfüggők aránya átlagban öt százalék körül mozog” – mondta Viktor Mravcík, a központ igazgatója újságíróknak szerdán Prágában.
“A fiatal és középkorú csehek legnagyobb gyilkosa az alkohol. Ebben a korban a cseh állampolgárok nem betegségekben, hanem az alkohol okozta balesetekben halnak meg a leggyakrabban” – hangsúlyozta.
Rámutatott: míg a mértéktelen kábítószerfogyasztás következtében évente mintegy 50 ember hal meg, addig az alkohol miatt mintegy 320. A 35-44 éves kor között elhunytak halálának oka az esetek 25-30 százalékában az alkohollal van összefüggésben.
Az alkohollal kapcsolatos betegségekre az egészségbiztosítók évente 1,11 milliárd koronát (12 milliárd forint) költenek, míg a drogfüggőség gyógyítására 453 millió koronát.
A jelentés szerint a marihuánafogyasztók száma folyamatosan csökken. A felmérések alapján tavaly a felnőtt lakosság 28 százaléka ismerte be, hogy fogyasztott ilyen drogot. Négy éve, 2009-ben ez az arány még 33 százalék volt. “Ez jó hír. Ennek ellenére Csehország a marihuánafogyasztás terén továbbra is az első helyen van Európában” – szögezte le Mravcík.
A központ adatai szerint napi rendszerességgel mintegy 22 ezer cseh állampolgár szív marihuánát, míg 145 ezer időnként. Mintegy 41 300-ra tehető a kemény drogokat használó függők száma, háromnegyedük pervitint fogyaszt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Csökken a marihuána-, emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →