Loading...
Ön Itt van:  Home  >  'pszichológia'
friss

Karácsonyi magány: Egyetlen őszinte mosoly akár életmentő is lehet

írta   /  2013-12-26  /  Betegségekről érthetően, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

maganyoskaracsony

A karácsony a vallási vonatkozáson túl a szeretet kifejezésének, a családi összetartozásnak az ünnepe, de ilyenkor megszaporodik a lelki elsősegély, a családsegítő szolgálatok munkája is, ami jelzi, hogy sokak számára veszélyeztetett időszakról van szó – figyelmeztet a pszichiáter.

bővebben →
friss

Karácsonyi stressz: hogyan küzdjünk ellene?

írta   /  2013-12-19  /  Betegségekről érthetően, Viselkedéselemző válaszol  /  nincs hozzászólás

Web

Sajnos hiába kezdjük már el novemberben a karácsonyi készülődést, tervezünk meg mindent a legapróbb részletekig, szinte biztos, hogy az ünnepek alatt felmerülnek majd olyan váratlan helyzetek, kisebb-nagyobb problémák, melyek beárnyékolhatják az ünnepek fényét.

bővebben →
friss

Játszd újra, Sam! – 30 éve játssza a Vígszínház az előadást

írta   /  2013-11-29  /  Kalendárium, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

jatszdujrasam

Jubileumi előadásra készül a Vígszínház: a Kern András főszereplésével bemutatott Játszd újra, Sam! című produkció 30 éves születésnapját ünneplik péntek este a Pesti Színházban.

bővebben →
friss

Belügyi Tudományos Tanács: megkerülhetetlen a rendőrorvoslás és a szakpszichológia

írta   /  2013-11-11  /  Egészségügy, Egyéb, Hírek  /  nincs hozzászólás

pszichologus

A rendvédelmi és honvédelmi állomány magas szintű teljesítőképességéhez megkerülhetetlen az orvosi és pszichológiai tevékenység – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány a Belügyi Tudományos Tanács konferenciáján csütörtökön Budapesten.

bővebben →
friss

Önkéntes pszichológusok veszik fel a harcot és az online sarlatánokkal

írta   /  2013-10-17  /  Hírek, No kamu, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

aura

Önkéntes pszichológus csapat próbálja kiszűrni az internetről a magukat szakembernek kiadókat. A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete szerint az elmúlt hónapban már negyven sarlatánt találtak.

bővebben →
friss

Lelki egészség világnapja: központban az idősek védelme

írta   /  2013-10-11  /  Hírek, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

lelkivilágnaőp

Az idősebb felnőttek lelki egészségének megőrzése a lelki egészség világnap témája, amelyet a szakmai világszövetség (World Federation of Mental Health) kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én tartanak több mint 100 országban.

bővebben →
friss

Akinek negatívak a gondolatai, előbb lesznek betegek

írta   /  2013-09-03  /  Hírek, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

betegebbek

Itthon is kezdenek beszivárogni az orvoslásba a tudatra ható gyógyító technikák, ennek első lépése, hogy a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján már lehetőség van arra, hogy a műtét során az altatott vagy az intenzív osztályon fekvő beteg pozitív szuggesztióban részesüljön

bővebben →
friss

Genetikailag vagyunk a barátságra programozva

írta   /  2013-08-25  /  Hírek, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

oleles

Az együttérzés talán a legmeghatározóbb ember képesség. Egy új amerikai kutatás szerint az emberi agy az empátiára van “programozva”.

bővebben →
friss

Miért szeretünk önmagunkról beszélni?

írta   /  2013-08-06  /  Betegségekről érthetően, Pszichológia, pszichiátria, Viselkedéselemző válaszol  /  nincs hozzászólás

beszéljmagadról

Az ember eredendően társas lény. Ébren töltött időnk nagy részében társaságban vagyunk, ennek megfelelően rengeteg időt fordítunk kommunikálásra. Ráadásul, ha éppen egyedül vagyunk, a telefon és internet segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk ismerőseinkkel, vagy akár idegenekkel is.

bővebben →
friss

A családi asztalnál való beszélgetés növeli a gyerekek magabiztosságát

írta   /  2013-08-03  /  Baba-mama sarok, Egyéb, Hírek, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

csaladvacsorázik

A közös családi étkezések során való beszélgetés segít fejleszteni a gyerekek kommunikációs képességeit és ezáltal a magabiztosságukat – derült ki az írni-olvasni tudás fontosságát népszerűsítő National Literacy Trust nevű londoni jótékonysági szervezet tanulmányából.

bővebben →
friss

A heti egynél többször anyjuk nélkül alvó babák bizonytalanabbul kötődnek

írta   /  2013-07-24  /  Baba-mama sarok, Betegségekről érthetően  /  nincs hozzászólás

anyagyerekkel

A hetente egynél többször az édesanyjuktól távol alvó babák a bizonytalan kötődés jeleit mutatják.

bővebben →
friss

A lelkileg egészséges emberek 7 jó szokása

írta   /  2013-07-15  /  Betegségekről érthetően, Pszichológia, pszichiátria, Viselkedéselemző válaszol  /  nincs hozzászólás

Renee Zellweger in Bridget Jones's Diary

Mindannyiunk számára nyilvánvalóak azok az eszközök, melyek segítségével testi egészségünket szolgálhatjuk, védhetjük.

bővebben →
friss

Introvertált vagy extrovertált vagy? Beszéded elárul!

írta   /  2013-07-08  /  Betegségekről érthetően, Egyéb, Pszichológia, pszichiátria, Viselkedéselemző válaszol  /  nincs hozzászólás

buli

Beszédünk többet árul el személyiségünkről, mint gondolnánk. Régóta foglalkoztatja a kutatókat az, hogy milyen természetű a személyiség és nyelvhasználat közötti kapcsolat. Eddig a figyelmük jellemzően a beszéd tartalmára fókuszált, arra, hogy miről beszélnek a különböző típusú emberek.

bővebben →
friss

Hogyan változunk? Hogyan változzunk?

írta   /  2013-07-04  /  Betegségekről érthetően, Egyéb, Pszichológia, pszichiátria, Viselkedéselemző válaszol  /  nincs hozzászólás

prochaska2

Hogyan változunk? Arra kérném az Olvasót, hogy keressen most egy olyan egészséggel kapcsolatos célt, amiről úgy gondolja fontos az Ön életében. Ilyen célok lehetnek jellemzően, amikor valamiről le szeretnénk szokni (pl. egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkohol), és ennek ellenpontjaként, amikor valamire rá szeretnénk szokni (pl. gyümölcsevés, sport)

bővebben →
friss

A Pszichológia Napja – Sport és egészség

írta   /  2013-02-11  /  Kalendárium, Pszichológia, pszichiátria  /  nincs hozzászólás

pszi_deport_1

A Magyar Pszichológiai Társaság hagyományaihoz híven ebben az évben is megtartja a Pszichológia Napja rendezvényét.  Idén a Társaság 85. születésnapját ünnepli e rendezvénnyel.  A Pszichológia Napja rendezvény az országban három helyszínen kínál változatos programot: Budapest, Debrecen és Szeged. A 2013-as rendezvény fő témája a “Sport és egészség pszichológiája”. A téma ötletét a 2012-es Olimpia, az […]

bővebben →