Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Bocsánatot kért a HIV-megelőzés költségeit sokalló román kulturális miniszter

írta   /   2013-12-10  /   nincs hozzászólás

Bocsánatkérésre kényszerült a román kulturális miniszter hétfőn, miután egy vidéki fórumon indokolatlanul soknak nevezte azt az összeget, amit Románia a HIV-fertőzés megelőzésére fordít.

hivaids Daniel Barbu szerint a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek, ami szerinte túlzás. Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a “förtelmes csapás” – idézte fel a hét végén Craiovában elhangzott szavait a Mediafax hírügynökség.
“Megrendültem, amikor rájöttem, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtunk volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne…” – mondta Barbu Craiovában.
A dél-romániai városban rendezik meg rendszeresen a nagy angol drámaíróról elnevezett nemzetközi színházi fesztivált.
Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a “szerencsétlen hasonlat miatt”, miután többen is bírálták.
A tárcavezető kijelentése miatt elsősorban a HIV-fertőzöttek érdekeit védő országos szövetség tiltakozott. Iulian Petre a szervezet nevében követelte a minisztertől, kérjen bocsánatot a mintegy 12 ezer romániai HIV-fertőzött személytől. A szövetség Victor Ponta miniszterelnöktől és Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztertől is kérte, tisztázzák a kormány hivatalos álláspontját.
Traian Basescu államfő elhibázottnak nevezte a tárcavezető kijelentését. Emlékeztetett, hogy Romániában 12 ezer HIV-fertőzött van, és hangsúlyozta, hogy ez csak a nyilvántartottak száma. Az államfő szerint a betegség terjedését megelőzéssel lehet megakadályozni, és minden országban előnyt élvez e kór elleni védekezés.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Bocsánatot kért a HIV-megelőzés költségeit sokalló román kulturális miniszter QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →