Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Bizottsági javaslat az étrend-kiegészítők jogi szabályozásának áttekintésére

írta   /   2013-04-09  /   nincs hozzászólás

A parlament fogyasztóvédelmi bizottsága javasolja az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintését annak érdekében, hogy az ellenőrzést végző hatóságok hatékonyabban léphessenek fel a jogsértőkkel szemben.

    A bizottság hétfői ülésén az étrend-kiegészítőkkel, gyógyhatású készítményekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos, valamint az ezek internetes beszerzésekor felmerülő fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozott.
Egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában a testület javasolta az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos jogi szabályozás áttekintését a hatóságok hatékonyabb fellépése érdekében, szükségesnek tartja a folyamatos és összehangolt ellenőrzést, a témával kapcsolatos rendelet megjelenését, az európai uniós szintű fellépést és a fogyasztói tudatosság növelését.
Az ülésen több hatóság az írásos tájékoztatás mellett szóban is beszámolt tevékenységéről, jogszabályi lehetőségeiről. Egyebek között jelezték, hogy nehéz fellépniük az interneten keresztüli, illetve a harmadik országból származó étrend-kiegészítők illegális forgalmazásával szemben, és szükségesnek tartják a fogyasztói tudatosság növelését.
Simon Gábor szocialista képviselő, a bizottság elnöke ellentmondásosnak, problémásnak nevezte a területet, amelynek jelentős társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásai vannak. Szerinte a meglévő jogszabályok alapján is lehetne szigorúbban fellépni az illegális tevékenységgel szemben, de ehhez a hatóságok jobban összehangolt, közös fellépése szükséges.
Horváth Zsolt fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy megbízható helyen kell az étrend-kiegészítő termékeket vásárolni, amelyek jó részét ismert gyártók készítik, a szabályok betartásával.
Korondi Miklós jobbikos képviselő hozzászólásában leszögezte, hogy az étrend-kiegészítők gyártása, forgalmazása hatalmas üzlet, ugyanakkor kiemelte a hazai egészséges élelmiszerek fogyasztásának fontosságát.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Bizottsági javaslat az étrend-kiegészítők jogi szabályozásának áttekintésére QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →