Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Bionikus hasnyálmirigy működésben

írta   /   2013-06-27  /   nincs hozzászólás

A Massachusetts General Hospital fejlesztését, a “Bionikus Hasnyálmirigyet” idén áprilisban harminc cukorbeteg a kórházon kívül, otthon tesztelhette. A kipróbálás sikeresnek bizonyult, a készítők szerint reális gondolat, hogy 5-10 éven belül minden inzulinra szoruló cukorbeteg számára elérhető lesz ez a vércukorszintet automatikusan kontrolláló készülék. Legyen úgy!bionokus

Anna Floreen és rajta a “Bionikus Hasnyálmirigy”

A Massachusetts General Hospital “Bionikus Hasnyálmirigy” nevű fejlesztését korábban már tesztelték állatokon (sertéseken), majd kórházi körülmények között embereken 24-48 órán keresztül. A tesztek sikeresek voltak, ezért engedélyt kaptak, hogy idén áprilisban a kórház falain kívül is kipróbálják cukorbetegeken, mindennapi tevékenységeik közben.

Harminc 1-es típusú cukorbeteg vett részt a tesztben, mindannyian otthon tartózkodtak és élték a mindennapjaikat. A résztvevők egészségügyi paramétereit folyamatosan figyelemmel követték és a szomszéd szobába is beköltözött egy nővér.

A “Bionikus Hasnyálmirigy” a következő részekből áll:

  • inzulinpumpa – ez csökkenti a vércukrot, ha kell
  • glukagonpumpa – ez növeli a vércukrot, ha kell
  • folyamatos glükóz szenzor – a vércukorszintet követi folyamatosan és 5 percenként küldi az infót
  • iPhone és rajta egy applikáció, ami a glükóz szenzor jeleit veszi és a két pumpát kontrollálja, egy adott algoritmus szerint

A fejlesztést “Bionikus Hasnyálmirigynek” nevezik, mert hűen imitálja a szervezet működését. A nem cukorbeteg testben is az inzulin és a glukagon hormonok tartják egyensúlyban a vércukorszintet, a vércukor változásainak megfelelően, és pont ezt csinálja ez a kütyü is. Annyiban különbözik a mesterséges hasnyálmirigynek nevezett készülékektől, hogy azok általában glukagont nem adagolnak, így a vércukor növelése az inzulin megvonásával lehetséges, több-kevesebb sikerrel.

Aztán vannak még zárt és félig nyitott rendszerek. A zárt rendszer teljesen automatikus, míg a félig nyílt rendszer információkkal szolgál a cukorbetegnek, aki aztán eldönti, hogy beavatkozik-e (plusz CH-t fogyaszt vagy inzulint ad). A “Bionikus Hasnyálmirigy” zárt, teljesen automatikus rendszer.

A glükózszenzor 5 percenként küldi a vércukorértéket az iPhone-ra, amely ennek megfelelően irányítja az inzulin- vagy a glukagonpumpát. Mivel technikai okokból a bőr alá adagolt inzulin hatásában van egy kis csúszás (fél-1 óra), és maga a szenzor is kicsit lemaradva a valós értéktől kullog az éppen aktuális vércukorérték mögött, a fejlesztés legfőbb újdonsága az algoritmus, amely a szenzor által küldött információ alapján utasítja a pumpákat.

Az algoritmust Edward Damiano írta, akinek fia 11 hónaposan lett 1-es típusú cukorbeteg. A jelek szerint kitűnő munkát végzett, mert a “Bionikus Hasnyálmirigy” állta a sarat és működött. Ha minden jól is megy, évek kellenek, hogy a készülék elterjedhessen, de a készítők szerint reális gondolat, hogy “Bionikus Hasnyálmirigy” 5-10 éven belül elérhető lesz.

Anna Floreen blogger egyike volt a résztvevőknek. Anna 6 éves kora óta cukorbeteg, 24 éve. Sok felületen írt a tapasztalatairól, csak kiragadott példa a Glu oldal és az IDF. Videók is készültek, Annával és Damianoval is, az algoritmus készítőjével. Olvasgassátok, nézegessétek.

“Aktívan részt venni ebben a programban igazi életre szóló élmény volt. Nehéz volt megszokni a gondolatot, hogy tényleg nem kell állandóan azon gondolkodnom, hogy áll a vércukrom és hogy fog változni az elkövetkező órákban, mennyi inzulint kell adnom vagy éppen nem adnom. Fantasztikus volt! Volt rajtam két pumpa és egy nővér a nyomomban – tehát nem tudtam „elfelejteni”, hogy cukorbeteg vagyok – de a folyamatos befelé forduló figyelem szünetelt, a magunkra forduló harmadik szemet elhagyhattam. Végre nem kellett minden lépésemet kétszer átgondolni, hogy is fog hatni a vércukromra. És nem éreztem bűntudatot semmiért! Ez volt a legjobb.

Amíg tartott a kipróbálás, sokan kérdezték tőlem, hogyan érzem magam? „Fantasztikusan!” – válaszoltam. Öt napig egyáltalán nem volt sem túl alacsony, sem túl magas vércukrom, így ezek tüneteitől is mentes voltam. A cukorbetegség nem látszik kívülről, de belül nagyon sok érzés, érzelem és sokszor szorongás van bennem – ezeket elengedni öt napig és csak a technikára támaszkodni, felejthetetlen élmény!” Anna Floreen  

Forrás: cukkerberg.blog.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Bionikus hasnyálmirigy működésben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →