Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Biológiai terápiás centrum nyílt a reumás kisgyerekek részére a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

írta   /   2013-10-11  /   nincs hozzászólás

Biológiai terápiás centrum nyílt a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán a gyermekreumatológiai betegségek kezelésére. A központ kialakítása a reumatológiai osztály felújításával kezdődött, majd a gyermekreumatológiai ambulanciát újították fel.

    Constantin Tamás, a gyermekreumatológiai osztály vezetője pénteken újságíróknak elmondta, nagy előrelépés volt a centrum létrehozása és az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár év elejétől támogatja a gyermekek biológiai terápiáját.

reumaAz osztályvezető szakorvos kitért arra, hogy az ízületi betegség már nem az idős kor velejárója, egyre több gyermek és fiatal szenved az ízületek gyulladásától. A krónikus betegek a célzott kezelések révén tünetmentessé válhatnak, és az esetek többségében teljes életet élhetnek.
Constantin Tamás elmondta, az ízületek gyulladása már 2-3 éveseknél is jelentkezhet, de a betegség felismerése ebben az életkorban igen nehéz. Ha egy gyerek nem mutat a korábbihoz képest fizikai aktivitást, nehezebben mozgatja, terheli végtagjait, vagy ízületei duzzadtak, tapintásra forróak, akkor mindenképpen ízületi gyulladásra kell gyanakodni – magyarázta, hozzátéve, hogy sok esetben azért késik a diagnózis, mert gyermekkorban gyakran nem jár fájdalommal a betegség.
A biológiai terápiát kizárólag központokban kaphatják a betegek, hiszen infúzióban vagy injekció formájában juttatják a hatóanyagot a szervezetbe. A biológiai terápia alatt a biotechnológiai úton előállított molekulákat kell érteni, amelyek nem általában, hanem egy bizonyos, a gyulladásban szerepet játszó fehérjére (molekulára) hatnak. A biológiai kezelésekkel célzottan lehet azokba a folyamatokba beavatkozni, amelyek felelősek a kialakult gyulladásért.
A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján évente 800 gyereket kezelnek reumatológiai megbetegedéssel, míg országosan a számuk 2-3 ezer.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Biológiai terápiás centrum nyílt a reumás kisgyerekek részére a Tűzoltó utcai gyermekklinikán QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →