Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

“Beszéljünk az inkontinenciáról!” – KONTINENCIA NEMZETKÖZI HETE

írta   /   2013-06-24  /   nincs hozzászólás

A vizelettartási probléma ma Magyarországon körülbelül 500.000 embert érint, azonban közülük csak minden ötödik inkontifordul orvoshoz.

2013-ban június 24 és 30 között tartják a Kontinencia Nemzetközi Hetét (World Continence Week) a Nemzetközi Kontinencia Társaság szervezésében. A 2009 óta minden évben megtartott kontinencia hét célja felhívni a figyelmet a vizelettartási zavar problémájára és megismertetni az érintettekkel a megfelelő kezelési lehetőségeket. Az idei év mottója: Beszéljünk az inkontinenciáról (Talk about incontinence) is a téma tabu mivoltára hívja fel a figyelmet.

A vizelettartási zavarban szenvedők töredéke fordul csak orvoshoz, legtöbben szégyellik problémájukat, kellemetlennek érzik, és nem mernek beszélni róla. Sokan a tünetek alapján fel sem ismerik a betegséget és arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra.

Az inkontinencia a teljes népesség mintegy 5 százalékát érintő, jelentős, a társadalom elöregedésével egyre komolyabbá váló probléma. Mindazonáltal az inkontinencia nem csak az idősek, és nem csak a nők problémája – hiszen a férfiakat és a kismamákat is érinti e gond.

Másfelől a téma (gazdasági) súlyát az is jelzi, hogy a gyógyászati segédeszköz támogatási kasszában a legnagyobb betegszámot (kb. 160.000 támogatott beteg) és a legnagyobb összegű költést (mintegy 8 milliárd forint), az inkontinens betegek és a tüneti kezelésük során nélkülözhetetlen nedvszívó segédeszközök (nadrágpelenkák, inkontinencia betétek stb.) jelentik.

Egy a magyar betegek körében végzett vizsgálat szerint az érintettek bármilyen fennmaradó maradék inkontinenciát (szivárgások, vizelet szag, szennyezett ruházat stb.) a szociális kontinencia teljes elvesztéseként és súlyos életminőség veszteség gyanánt élik meg. Ilyenkor a beteg szociális (munka, családi és társas) kapcsolatai végletesen beszűkülhetnek, az érintettek körében gyakori a reaktív depresszió.

Az inkontinencia betegség gyógyítására vonatkozó hazai ajánlás az alapeseteket egyértelműen az alapellátás, míg a speciális eseteket a szakellátás felelősségkörébe utalja. Ennek megfelelően a gyakorlatban is be kell vezetni a 2 lépcsős felírhatóságot, azaz komplikáció mentes, enyhébb esetekben a beteg háziorvosa közvetlenül rendelhessen (felírhasson) inkontinencia gyógyászati segédeszközt.

Nemzetközi tapasztalatok szerint az inkontinens betegek kétharmadát az alapellátásban kell és lehet kezelni, amivel személyre szabott ellátás (az adott személy képességeihez, igényeihez illesztett eszközválasztás) is hatékonyabban támogatható, hiszen a háziorvos (jobban) ismeri a saját betege képességeit, igényeit.

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

“Beszéljünk az inkontinenciáról!” – KONTINENCIA NEMZETKÖZI HETE QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →