Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diabetológia  >  jelenlegi cikk

Beszélgetés Erős Antóniával az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítójával

írta   /   2012-07-31  /   nincs hozzászólás

Erős Antónia neves közéleti személyiségként karolta fel a cukorbetegekkel való törődést. Maga is gyakorló diabéteszes, így elhivatottsága sem vitatható. Azt hogy szervezni is tud, és ütőképes csapatával jobbnál jobb kezdeményezéseknek és eseményeknek lehetünk részesei, egyenesen szerencse. Tekintsünk végig az alapítás óta eltelt 7 esztendőn, mi minden történt azóta!

 

EA: Az elmúlt 7 év nem volt ese­ményekben szegény számomra. Nem csak a munkám, de a családom részé­ről is sok és kellemes meglepetésben volt részem.

BNK: Melyekre gondol itt konkrétan?

EA: Az Egy Csepp Figyelem Alapít­vány létrehozásával (2005) még több lett a munkám, hiszen az első a hivatá­som, a híradózás, és emellett végzem az alapítványi munkát. De színesebbek is lettek a mindennapok, hiszen telje­sen más feladataim vannak ott. Jó ér­zés volt számomra azt megélni, hogy a diabétesszel élni és másokat is megta­nítani vele élni, az valódi küldetés.

BNK: És a család? Mit hozott az élet?

EA: Egy gyönyörű ikerpárt hozott nekünk. Most már 3 évesek a gyerme­keink, és nagyon sok örömünket leljük bennük.

 

BNK: Nem véletlen tehát, hogy idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány fóku­szába a gyerekkori diabétesz került. A szülői felelősségérzés az, ami elindí­totta errefelé a gondolatait?

EA: Biztos ez is közrejátszik benne, hiszen látja és rácsodálkozik az em­ber arra, hogy a kisgyerekek milyen értelmesek és milyen sok mindenre fogékonyak! Ez inspirálóan hat ránk, és természetesen új célok és feladatok kitűzésére sarkall. Bőven van itt is ten­nivaló.

BNK: Mik az idei terveik, amelyekkel a diabéteszes gyermekek figyelmét fel tudják kelteni?

EA: Az alapítvány a Kolibri kiadóval közösen egy mesekönyvet jelentet meg az év végére, amelynek egyik szereplője, Glu, a vagány kisfiú cukor­beteg. A könyvvel nem csak az érin­tetteket szeretné az alapítvány meg­szólítani, hanem minden kisgyerekes családot, mert szerintünk a diabéteszt körülvevő tabujelenség lebontása na­gyon sokat segíthet a megelőzésben, a diszkrimináció megszüntetésében és a cukorbetegséggel való együttélés­ben is. Idén meghirdetjük a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestü­letével közösen az Ipartestület tagjai között a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy fino­mított cukor nélkül is nagyon ízletes lehet egy édesség. Ez a Magyarország Tortája programmal párhuzamosan fut majd, és augusztus 20-a lesz a csúcspontja, amikor a nyertes tortát meg lehet kóstolni.

BNK: Mit ajánl figyelmébe a felnőtt cu­korbetegeknek és azoknak, akik meg­előzésképpen érdeklődnek? Folytatják a szűrőprogramjukat idén is a patikák­ban és az ország különböző pontjain?

EA: Idén júniusban indul az Egyszer Élünk Körút, ingyenes vércukor-, vér­nyomás- és koleszterinmérési és ta­nácsadási lehetőséget kínálva sok ezer ember számára a legnagyobb fesztivá­lokon. Az alapítvány idén is megszer­vezte május 21–27., valamint megren­dezi november 19–25. között az Egy Cseppes Patikahetet az ország több mint 500 „egycseppes” gyógyszertá­rában, ahol vércukorszintet is lehet méretni vérnyomás- és koleszterinmé­rés mellett, valamint mérőeszközöket venni 27%-kal olcsóbban. Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Egy Csepp Világnap november 18-án a budapesti Syma Csarnokban, ahová több ezer embert várunk, és ingyenes szűrések mellett koncertek, sorsolások is várják a látogatókat.

BNK: Gazdag a programterv! Megva­lósításukhoz sok sikert kívánunk!

hirdetés

az oldal QR-kódja

Beszélgetés Erős Antóniával az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítójával QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

lencsecukor

Vércukormérő okoslencse a Guglitól

bővebben →