Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Bajai Halfőző Fesztivál – 2013. július 11. – 2013. július 14.

írta   /   2013-07-12  /   nincs hozzászólás

Baja, a halászlé fővárosa! Tudta, hogy Magyarországon itt fogyasztják a legtöbb halat? Nem keveset, nem hivatalos mérések szerint az egy főre jutó mennyiség meghaladja a 32 kilót évente. bajai

Vasár- és ünnepnapok szinte nem múlhatnak el halászlé nélkül. Meg baráti összejövetelek sem, mert előbb-utóbb felveti valaki: nem főzünk egy jó halat? És főznek, főzünk. Bográcsban, ha egy mód van rá, fával tüzelve. Sok időbe, fáradtságba nem telik. Forrás után fél órával lehet merni a lét, tálalni mellé a direkt erre a célra gyártott tésztát. Persze fogyasztjuk másként is: sütve, rántva, pörköltnek. Utóbbi esetben kecsege, angolna vagy harcsa mellé szinte mindenki túrós tésztát főz köretnek. Csukához, pontyhoz, balinhoz viszont gyakorta csipetke jár.

Visszakanyarodva a halászléhez, a gyakori főzés révén merült fel, hogy 1996-ban a várossá nyilvánítás 300. évfordulóját közös bográcsozással ünnepeljék a főtéren és környékén. Nagy siker volt, hagyománnyá lett. A 300 éves város, 300 bogrács halászlé szlogen mára nem járja. A város öregedett, a létszám pedig alaposan felduzzadt. Baja nemzetközileg ismert, a rekordok könyve által jegyzett halfőző fesztiválja valódi fiesztává lett. Július második szombatján évről-évre közel kétezer helyi és vidéki alkalmi szakács vendégeli meg barátait halászlevével a belvárosban. A fesztivál négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz. A bekebelezett étek mennyisége is gigászi: több mint húszezer adag bajai halászlé készül. Az ízletes ünnephez mintegy 14 tonna halra, 12 mázsa vöröshagymára, közel 600 kiló őrölt pirospaprikára, 14 ezer liter vízre és 12 mázsa halászlétésztára van szükség.

De milyen is a bajai halászlé? Kell hal (ponty feltétlen), víz, vöröshagyma, őrölt pirospaprika, só, cseresznyepaprika és gyufatészta. Recept számtalan lelehető a különböző szakácskönyvekben, internetes oldalakon. Ha van kedve, főzze meg! Az arányokra érdemes odafigyelni. Utána jöjjön el júliusban a bajai fesztiválra és kóstolja meg az eredetit. Ahány bogrács, annyi íz. De mind finom, mert jó szívvel, jó kedvvel készítik és kínálják.

Helyszín: Szentháromság tér, Petőfi- sziget.

A fesztiválon és programokon való részvétel ingyenes!

Forrás:port.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Bajai Halfőző Fesztivál – 2013. július 11. – 2013. július 14. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →