Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Babás jóga szülőkkel – egy egészségesebb kezdetért

írta   /   2013-03-08  /   nincs hozzászólás

Néhány gondolat a babás jógáról

Korunk egyik legdivatosabb mozgás formája a jóga, ami már a gyerkőcös körökben is megjelenik. Kevesen tudják viszont, hogy a fejlesztés egyik leghatékonyabb formája is, hiszen játékos formában ismeri meg a világot és korán elkezdődik a szocializálás,az anya gyerek kapcsolat szorosabbra fűzése,a babák és anyák kiegyensúlyozottabbá válnak.

A babás mamás jóga órák célja és a jóga jótékony hatásai

A babás mamás jóga segítségével, lehet oldani a születés körüli traumatikus élményeket. (féloldalasság, kötött csípők, gyenge izmok, fogzás, hasfájás, egyensúly problémák, mozgás szervi problémák stb.) A mai rohanó világunkban komoly kihívásnak kell megfelelnünk, ha el akarjuk kerülni a stresszt, szinte kivitelezhetetlen vállalkozás. Ezért inkább érdemesebb megtanulni olyan eszközöket amivel lehet csökkenteni a hatását, a babás jóga kiváló módszer erre is. A jóga és a masszázs összefonódik, számos kultúrákban a masszázs a gyereknevelés része. Indiában például a babát születésétől kezdve végig masszírozzák minden nap, olajjal. Ami kultúránkban ez nem annyira hangsúlyos, de a kisbabás jóga órák a babák masszírozásával kezdődnek a ráhangolódás és engedély kérés után.. Ruhában történő száraz masszázst végez minden anya a babáján. De otthon kivitelezhető olajos változatban is. Igyekszünk kitérni a test összes részére tiszteletben tartva a baba igényeit és befogadó ritmusát. Az kisbabás jóga órán a gyakorlás nagyon gyengéd, hiszen még egy csecsemőről van szó.6 hetes kórtól lehet már végezni. Az egész óra a baba igényei szerint zajlik. Ezt követik a gyakorlatok, légző gyakorlatok, mantrák ,intim torna gyakorlatok és a relaxáció vagy meditáció.

Miben különbözik a gyerek jóga bármilyen más mozgás formától?

A nevelésben sokszor előfordul az a hibás elvárás, hogy minden gyerektől az adott idő pontban ugyan azt a teljesítést láthassuk viszont. A gyerekjóga órákon adott a gyerek szabadsága, de nem a szabadossága. Utánzás útján sajátítják el gyakorlatokat. A játék útján vállnak eggyé a tevékenységgel. A mozgás útján fejlődik minden gyerek, a saját képességeihez képest, amely által kibontakozik az egyén igazi önvalója.

Mire jó a babás jóga?

Minden szülő azt szeretné, ha a gyermeke a lehető legoptimálisabb körülmények között és a megfelelő ütemben fejlődne mind szellemileg, mind fizikailag. A jóga gyakorlatai ideálisak arra, hogy a terhesség és a szülés folyamán átalakult női test visszataláljon a régi formájába, és hogy a világgal éppen ismerkedő újszülöttet segítse a mozgásban. A jóga ötezer éves múltra visszatekintő tradicionális filozófiai és életvezetési elv, amelynek számos ága és egy közös célja van, a mindenkiben nyugvó abszolút tudat, az önálló akarattal bíró lélek felébresztése. Francoise Barbira Freedman fiatal antropológusként ismerkedett meg az amazóniai erdőségekben lakó természeti népek gyermekgondozási szokásaival és ezeket az ismereteket ötvözte jógaoktatóként, illetve négygyermekes anyaként szerzett ismereteivel. Az antropológus ezeket a tapasztalatokat osztja meg a babás jógáról szóló könyvében, amely már magyarul is elérhető. Megtudhatjuk, nem kell aktív jógázónak lenni, hogy bárki közösen jógázhasson kisbabájával, mivel a leírások kellően részletesek, a képek szépek és jól bemutatják az egyes gyakorlatokat, de ne tekintsük ezt a könyvet alapkiadványnak. Ahhoz, hogy beiktassuk az életünkbe a rendszeres jógázást, be kell szereznünk egy, a jóga alapjait bemutató könyvet is, és nem árt szakképzett oktató által vezetett tanfolyamra járni.

Papás-babás jóga szombatonként

Mai apukák egye nyitottabbak, sok apukának igénye van  gyermekével eltöltött időre, belátják, hogy  a régi családi modell amikor apuka reggeltől estig dolgozott és anyuka otthon volt  több  gyerekkel nem annyira működik. Ma már  családi modell is átalakult. A mai anyukáknak is igényük van tanulni, pihenni, karriert építeni. A papás foglalkozások  szombaton vannak 10,30-tól – 11,30-ig.  Az óra felépítése hasonló mint a babás mamás jóga felépítése.

Helyszín: Boloria Baba Mama Stúdió  XI. Dávid Ferenc u. 9.

Szülőpozíciós jóga 

A jóga során olyan jóga pozíciók kerülnek bemutatásra, amiket a vajúdás ideje alatt alkalmazhatóak mint fájdalom csillapítás, ezen kívül segít ráhangolódni a babára, a szülésre, segít összpontosítani befelé, észlelni a test jeleit , hiszen mind nő ösztönösen tud szülni, de fontos, hogy a szülés egy jó élmény legyen.

Minden szombaton 9-től 10,15-ig SZÜLŐPOZÍCIÓS JÓGA A XI. kerületben.

Helyszín: Boloria Baba Mama Stúdió  XI. Dávid Ferenc u. 9.

Kismama jóga hétfőnként

A várandósság alatt az asszonyok teste és lelke sok-sok változáson megy keresztül, ami teljesen természetes folyamat. Az eddigi mozgásformák megterhelőek lehetnek a várandós szervezetnek. A kismama jóga célja az, hogy megkönnyítse a várandósság időszakát és felkészítse a kismamákat az örömteli szülésre. A kismamajóga kíméletesen átmozgat. Minden várandósnak ajánlott! A módszer biztonságos, a jógában nem jártas asszonyok, lányok is könnyedén elsajátíthatják. A gyakorlatok összekapcsolódnak a helyes légzéssel, és lazítják, nyújtják a medencét, a gát területét. Segítenek tudatosítani és megerősíteni a szülésben résztvevő izmokat. Fejlesztik és erősítik a tudatosságot. A kismama jóga olyan technikai elemeket tartalmaz, amely a klasszikus jógával ellentétben nem a hosszú ideig kitartott statikus gyakorlatokra összpontosít, hanem ezzel ellentétben folyamatos, lassú mozgásban tartja a gyakorlót, a kismamát, és ezzel végig lágyan ringatja a születendő gyermeket. A kismama jóga  alkalmazkodik a természet által felkínált fejlődési szakaszokhoz és külön gyakorlatokkal segíti a különböző trimeszterekben lévő leendő anyákat.
A kismama jóga rendszeres gyakorlásával az asszonyok erősnek, fittnek és jól felkészültnek érzik magukat. A várandósság végére megismerik testük és a baba jelzéseit, odafigyelhetnek szükségleteikre. Jobban bíznak a testük ösztönös működésében és magabiztosabbak.

Időpont: hétfő este 19-tól 20,30-ig

Helyszín: Boloria Baba Mama Stúdió  XI. Dávid Ferenc u. 9.

További információ:  http://joganatura.hu/

hirdetés

az oldal QR-kódja

Babás jóga szülőkkel – egy egészségesebb kezdetért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →