Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Az Orvostechnikai Szövetség szerint hátrányos a gyógyászati segédeszközök házhoz szállításának korlátozása

írta   /   2013-07-03  /   nincs hozzászólás

gyogyaszatiAz Orvostechnikai Szövetség szerint hátrányosan érinti a gyógyászati segédeszközöket használókat, hogy a jövőben ezen eszközök házhoz szállítását csak gyógyszertár vagy segédeszköz-forgalmazó végezheti.

A szövetség az  közleményében azt írta: a gyógyászati segédeszközt használók számára hátrányos, és ellehetetleníti a mindennapi életükhöz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését a múlt héten elfogadott egészségügyi salátatörvény vonatkozó rendelkezése.
A jogszabály változtatott az eddigi szisztémán, ugyanis a segédeszközök házhoz szállítását csak a forgalmazó (gyógyszertár, segédeszközbolt) vagy annak alkalmazottja végezheti, az eszközök bármilyen más úton történő eljuttatását – például szállítmányozó, futár vagy posta útján – megtiltja.
A szövetség Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak múlt héten írt levelében kifejtette, hogy a változtatás azért is hátrányos, mert ezeknek az eszközöknek a házhoz szállítása sok tekintetben eltér a gyógyszerellátástól. Ezek nagy része nagy terjedelmű és súlyú, lényegében műszaki eszköz vagy olyan nagyobb csomag, amely több hónapra előre biztosítja egy beteg ellátását.
A Szövetség megjegyezte, hogy Magyarországon évente jelenleg körülbelül 160 ezer beteg, rászoruló jut házhoz szállítás révén a számára szükséges gyógyászati segédeszközökhöz, és nagy részük szociális otthonban él, vagy olyan helyen, ahol nem vagy csak nehezen érhető el gyógyászati segédeszközöket árusító bolt.
A közlemény szerint a vonatkozó rendelkezést előzetes szakmai egyeztetés nélkül fogadták el, és az egyik napról a másikra szünteti meg a segédeszköz-ellátás eddigi jó és hatékonyan működő formáját. A Szövetség közölte, kezdeményezte a jogszabály módosítását, a rendelkezés korrekcióját.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az Orvostechnikai Szövetség szerint hátrányos a gyógyászati segédeszközök házhoz szállításának korlátozása QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →