Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Az orvosi kamara felügyelőbizottsága szerint a vezetőség megtéveszti a tagokat

írta   /   2014-01-14  /   nincs hozzászólás

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felügyelőbizottsága szerint a köztestület vezetősége több ügyben nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, és megtéveszti a tagságot, mivel a kamarai honlapon továbbra is a jogszerűtlenül megemelt tagdíj szerepel.

mok Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke az azt mondta, már egy éve próbálják lefolytatni vizsgálatukat, de – annak ellenére, hogy alapszabály rögzíti a bizottsággal való együttműködési kötelezettséget – a kamara vezetősége “nem volt túl együttműködő”.
Mint mondta, a felügyelőbizottság a jogszerűséget, a gazdálkodást és a számviteli szabályok betartását vizsgálta. A legnagyobb problémaként azt emelte ki, hogy a kamarai tagdíjat 2013-ban 20 ezerről 27 ezer forintra emelték meg. A bizottság megállapította, hogy ez nem volt szabályos. Ezt többször is jelezték az elnökségnek és a felügyeleti hatóságnak is.
Bánki Magdolna elmondása szerint Éger István, a MOK elnöke Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől kapott levele után elismerte, hogy szabálytalan volt a tagdíjemelés. Ezért Éger István a múlt év végi küldöttgyűlésen megpróbálta visszamenőleges hatállyal – szabálytalan módon – jogszerűvé tenni a tagdíjemelést. “Tavaly jogtalanul 44 ezer orvostól szedtek emelt tagdíjat” – hangsúlyozta a felügyelőbizottság elnöke, hozzátéve: ezt vagy vissza kell fizetni, vagy be kell számítani az idei tagdíjakba. A köztestület egész éves költségvetését újra kell gondolni – jegyezte meg.
A bizottság több más hibát is talált – mondta Bánki Magdolna, példaként említve, hogy a kamara vezetősége azt állítja: a köztestület újságjának költsége csökkent, a felügyelőbizottság viszont az adatokból azt állapította meg, hogy nőttek a költségek. Felhívták a figyelmet arra is, a kamara úgy kötött csoportos életbiztosítást az orvosokra, hogy adataik átadásához nem kérte az engedélyüket. A kamara több tagja azt sem tudja, hogy biztosítást kötöttek rá, és azt sem tudni, hogy kik a biztosítások kedvezményezettjei.
Hozzátette: bár többször kérték, a kamara nem hajlandó közzétenni a felügyelőbizottság jelentését a honlapján, és ott továbbra is – a már a vezetőség által is jogszerűtlennek elismert – 27 ezer forintos tagdíj szerepel.
Bánki Magdolna elmondta, hogy a felügyelőbizottság legutóbb hétfőn ülésezett, Éger Istvánt is meghívták, de ő nem jelent meg. A MOK vezetőségének számos kérdést megfogalmaztak. Az orvosi kamara vezetőségének gazdálkodása ügyében több felügyelő szervnek, hatóságnak megtették észrevételeiket, köztük az egészségügyi államtitkárságnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A felügyelőbizottság lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a tagok számára valós képet mutassanak be a kamara működéséről – fejtette ki Bánki Magdolna.
Éger István december 10-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a MOK áll mindenfajta hivatalos vizsgálat elé, amely a munkáját hivatott ellenőrizni, hiszen nincs takargatnivalója. Éger István a sajtótájékoztatón elmondta, a kamara gazdasági tevékenységéről a hivatalos szervek bármikor meggyőződhetnek, és “mindaz, amit egyesek nyilvánosságra kívántak hozni, az nem fedi a valóságot és nem megalapozott”.
Az elnök véleménye szerint a kamara alapszabályába ütközik és etikailag is megkérdőjelezhető az, hogy egy le nem zárult vizsgálat a szereplők tudta nélkül kikerül a nyilvánosság elé. Ezek az események ellehetetlenítik a kamara munkáját – mondta.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az orvosi kamara felügyelőbizottsága szerint a vezetőség megtéveszti a tagokat QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →