Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Az ombudsman a szakpszichológus-képzés anyagi nehézségeire hívta fel a figyelmet

írta   /   2013-05-10  /   nincs hozzászólás

pszichológus1Szabó Máté ombudsman a szakpszichológus-képzés anyagi nehézségeire hívta fel az emberi erőforrások miniszterének figyelmét – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

 Szabó Máté azzal fordult Balog Zoltánhoz, hogy fordítson kiemelt figyelmet a pszichológusok felsőfokú szakirányú szakképzésének finanszírozására, annak érdekében, hogy a képzések ténylegesen elérhetőek legyenek a végzett pszichológusok számára.
Emlékeztettek arra, a pszichológusoknak az ötéves alapképzést követően még évekig kell tanulniuk ahhoz, hogy a szakvizsgát megszerezzék. Amíg azonban az általánosorvos-képzésre épülő szakképzéseket az állam finanszírozza, addig a pszichológusoknak ez minden esetben önköltséges.
Az Országos Onkológiai Intézet egyik pszichológusa fordult az ombudsmanhoz a pályakezdő pszichológusok szakképzésének magas térítési díja miatt. Az egészségügyi ellátásban dolgozó pszichológusok esetében ugyanakkor a megfelelő szakértelem a felelős munkavégzés érdekében közérdek, a betegek, páciensek javát is szolgálja.
A közlemény szerint ahhoz, hogy egy orvos meghatározott szakterületen dolgozzon, az általános orvosi diploma mellé szakorvos képzettséget is kell szereznie. Ennek a tandíjához az állam támogatást nyújt. Ezzel szemben a fogorvosi, gyógyszerészi és pszichológusi végzettség önmagában is feljogosít a tevékenység végzésére, az önköltséges szakképzés itt az ismeretek további bővítését, elmélyítését, specializálását szolgálja – tették hozzá.
A biztos vizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy a szakképzések finanszírozásának kialakításában a jogalkotó nagyfokú szabadságot élvez. Így az, hogy a pszichológus-szakképzések támogatási rendszere eltér a szakorvosképzés támogatásától, önmagában nem sérti a művelődéshez való jogot – tartalmazza a közlemény.
A biztos rámutatott: alkotmányos jogsérelem akkor állhat fenn, ha az állami döntés szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a felsőoktatáshoz való jog érvényesülését, vagyis megakadályozza, ellehetetleníti a megfelelő képességgel rendelkezők oktatásban való részvételét.
Az állam másodlagosan ugyanakkor több lehetőséget is biztosít a szakfogorvos, szakgyógyszerész, klinikai szakpszichológus képzésben résztvevők támogatására, amennyiben a miniszter ezekre a képzésekre keretszámot határoz meg. A szakképzésben résztvevők támogatására másik lehetőség az átcsoportosítás: ha az adott évre meghirdetett keretszámokat nem töltik be, a költségtérítéses képzésben részt vevő jelölt pályázhat arra, hogy képzését államilag támogatott formában folytathassa.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az ombudsman a szakpszichológus-képzés anyagi nehézségeire hívta fel a figyelmet QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →