Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Az okostelefonnal rendelkezők kevésbé érzik magukat magányosnak, főleg napközben pörög a Facebook

írta   /   2013-03-08  /   nincs hozzászólás

Az Ipsos MediaCT kutatása minden eddiginél árnyaltabb képet rajzol a magyarországi okostelefon-használókról és az azon belül kialakult kasztokról. A HWSW cikkéből szemezgettünk.

A kutatás legfontosabb üzenete talán az, hogy annak ellenére, hogy az okostelefon uralkodik a mindennapjainkon, nem gátolja, hanem segíti a társas kapcsolatokat. Az internet korábbi iterációit folyton az a vád érte, hogy az emberek elidegenednek egymástól, s ez akár felmerülhetne az okostelefon kapcsán is. A számok viszont azt mutatják, hogy az adatcsomaggal rendelkező okostelefon-használók 38 százaléka már napi szinten használ kommunikációs appokat.

Azt viszont vizsgálja, hogy mennyi időt töltünk a mobillal és mit csinálunk vele

. A statiszika szerint naponta 75 percen keresztül piszkáljuk az érintőkijelzőt, ebből 7,5 perc telefonálással, közel 10 perc Facebookkal, 9 perc hírolvasással 2,5 perc pedig Twitterezéssel telik. Ébredés után, délben, délután és este is egyaránt a telefonálás a fő tevékenység, de a zenehallgatás és a böngészés is végigkísérik a napot. Híreket reggel olvasunk, a Facebook napközben pörög, játszani pedig reggel és este van időnk.

Az intenzív Facebook-használat nem meglepő, napi szinten viszont csak minden harmadik okostelefonozó néz rá mobilról a közösségi felületekre, heti szinten ez 62 százalék. Minden negyedik ember viszont teljesen függő és közlekedés, ebéd vagy várakozás közben egyből frissíti a feedeket. A válaszadók körülbelül fele munkaidőben, társaságban és tévézés közben sem szakad le az ismerősök életéről. Főleg a nőkre jellemző a túlzott közösségimédia-használat, a szebbik nem kétszer annyit facebookozik, mint az erősebbik.

A munkaadók legnagyobb bánatára az okostelefon egyik hozadéka az, hogy a munkahelyen sem lehet már korlátozni a magánéletet. A válaszadók 75 százaléka a kávészünetekben intéz magán jellegű e-maileket vagy üzeneteket, de 67 százaléka munkaidő közben is. A legforgalmasabb időszakok napközben az ebédszünetben vannak, ha valaki valami fontosan szeretne elmondani a népnek, akkor 13.00-13:30 között tegye. Ugyanígy kiemelt a hazamenés előtti időszak, illetve a hazaérkezés, amikor szintén meg kell nézni, hogy mi történt. Az utazási időszakok azonban nagyon soványak online szempontból, ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az okostelefonok felén nincs mobilinternet, így az emberek kénytelenek Angry Birdsöt játszani, amíg a buszon zötykölődnek.

A telefonfüggőség úegyre erősebb, akik már aktív okostelefon- és mobilinternet-használók, azoknak az 57 százaléka nehezen töltene el akár egyetlen napot is okostelefonja nélkül. 77 százalék éjjel sem kapcsolja ki az eszközt, a jó hír viszont, hogy 44 százalék az okostelefon vásárlása óta gyakrabban tart kapcsolatot ismerőseivel, 24 százalék pedig kevésbé érzi magát egyedül.

Ha érdekel a teljes cikk, katt ide érte.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az okostelefonnal rendelkezők kevésbé érzik magukat magányosnak, főleg napközben pörög a Facebook QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →