Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Az idén már hat áldozata van a metil-alkohol mérgezésnek Csehországban

írta   /   2013-05-11  /   nincs hozzászólás

metilalkoholIdén április végéig további hat ember halt meg metil-alkohol-mérgezés következtében Csehországban. Ezzel a szeptember óta tartó mérgezési esetek áldozatainak száma 45-re emelkedett – közölte Václav Kucera, az országos rendőrfőparancsnok helyettese.

Kucera prágai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a mérgezett alkohol fogyasztásának következtében több mint százharmincan tartós egészségügyi károsodást szenvedtek.
A rendőrség 55 ember ellen indított büntetőeljárást, míg további 36 esetében még folyik a vizsgálat. “Valószínűsíthető, hogy az év közepéig minden vizsgálat lezárul, megtörténnek az első vádemelések, és az első ügyek a bíróság elé kerülnek” – mondta a rendőrfőkapitány helyettese.
Hatósági becslések szerint még legalább 2000 liter mérgezett alkohol van a lakosság birtokában, esetleg raktárakban. Más források szerint akár 4000 liter is lehet – jegyezte meg Kucera.
Az év elején a rendőrség mintegy 5000 liter mérgezett szeszről beszélt, de azóta mintegy 3000 litert sikerült megtalálni és megsemmisíteni.
metilalkohol2A metil-alkohol mérgezési hullám tavaly szeptemberben Észak-Morvaországból indult el. A mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége azonban azóta is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza, ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.
A kormány a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az idén már hat áldozata van a metil-alkohol mérgezésnek Csehországban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →