Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Az evészavarok értelmezése társadalmi-kulturális nézőpontból

írta   /   2013-03-26  /   nincs hozzászólás

Mai világunkban számos olyan jelenséggel találkozhatunk, melyek egymással ellentmondásban állnak. A társadalmi változások eredményeképpen ösztönös viselkedéseink is radikális irányt vettek, aminek legjobb példája az evés és az abból származó evészavarok, betegségek kialakulása. Hogy mi áll az anorexia, a bulémia, illetve a túlsúly hátterében? Milyen tényezők segíthetik ezeknek a komoly állapotoknak a kialakulását? Minek van a legnagyobb hatása az egyénre nézve?  - teszi fel a kérdést az Online Pszichológia portál.

A biológia, a pszichológia elméletein keresztül a társadalmi hatások és kulturális jellemzők kialakulásának következményeként tekinthetünk ezekre a betegségekre, mintegy az egész világunk lelki állapotának és paradoxon rendszerének megvalósulásaként, melyek komplex módon terelik az egyént a kóros soványság vagy a túlsúly felé.  Az anorexia az an-orexis szóból származó, már az ókorban megjelenő fogalom, mely először hiányzó vágyat, majd az étvágy hiányát fejezte ki. Első magyarázatként a vallás bizonyult jelentős közegnek. Az éhező szentek sokszor évtizedekig nem ettek, mint például Margit hercegnő vagy Sienai Katalin.Emellett megjelent a boszorkánysággal párhuzamba vont értelmezés, mely a koplalást az ördög megnyilvánulásának hitte. Csak a középkor vége felé kerültek előtérbe az orvosi magyarázatok, elsőként Richard Morton angliai orvos értelmezése, 1689-ben. Az 1973-as évben jelent meg az anorexia elnevezés, és lassan mint betegség kategória is, aminek magyarázata biológia alapú volt, így a gyomor betegségét, hormonális változásokat tekintették a kialakító okoknak. Ezután a pszichés tényezők kerültek előtérbe, majd a XX. század második felében terjedt el a kulturális és társadalmi hatások vizsgálata, így kialakult egy komplex betegségértelmezés. Az anorexia főbb tünetei: a súlyhiány, kórós soványság, elhízástól való félelem, önértékelés zavara, testképzavar, menstruáció hiánya.
A bulémia szó is ókori görög eredetű, jelentése ökörétvágy. Az első leírás Hippokratésztől származik, de az általa bemutatott jelenség eltérő a mai értelemben vett bulémiától. Az anorexiához viszonyítva később, csak az 1979-ben merült fel igazi betegségként való meghatározása, majd ezután jelenik meg pszichológiai és tágabb értelmezési keret figyelembe vétele is.  A bulémia tünetei a kontrollvesztés, önhánytatás vagy bármely súlycsökkentő módszer alkalmazása. A két evészavar gyakran jelentkezhet együttesen, a kóros soványság társulhat a bulémiával.
A XX. században megjelenő pszichológia elméletek után, fontos szerepe lett az evészavarok társadalmi és kulturális tényezőinek, mivel a fejlődés komoly változást hoz a társadalmakban így az eleinte nyugaton elterjedtebb betegségek mára, már az egész világon fellelhetők. Ennek eredményeképp az evészavarok gyakorisága folyamatosan nő. Vitathatatlan a média szerepe, a folyamatos elvárások jelenléte, amely a soványság felé tereli a nőket, főleg a serdülőket és a fiatalokat. Mindemellett az evészavarok a felső és középosztály tagjai között gyakoribbak, ráadásul bizonyos foglalkozásokat választók között magasabb a betegségekben szenvedők száma (modellek, táncosok).
Számos terápia és kezelési módszer áll rendelkezésre a megelőzés és a gyógyulás érdekében, azonban létezik egy sajátos mozgalom, ami azt kívánja hangsúlyozni, hogy az evészavarokban szenvedők teste szép és elfogadható. A pro-ana mozgalom szimpatizánsai segítik egymást, tippeket adnak a fogyáshoz, olyan közeget hoznak létre, amelyben a betegségüket pozitívumnak foghatják fel, miközben súlyos betegségben szenvednek.
Ahogy a két jelenség értelmezése is többrétű, nincs ez másképp a gyógyítási lehetőségekkel sem, ahol a páciens, a szakember, a család és a szűkebb közeg együttműködésére van szükség. Persze feltehető a kérdés, hogyha tágabb kontextusba helyezzük a kialakulást, nem kellene-e változtatni a társadalmilag létező és kétségtelenül az egyénre ható jelenségeken is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az evészavarok értelmezése társadalmi-kulturális nézőpontból QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →