Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügyi világnapok  >  jelenlegi cikk

Az évenkénti kontroll igazán semmiség az életért! – április 10. – Nemzetközi Rákellenes Nap

írta   /   2013-04-10  /   nincs hozzászólás

A tüdőrák is az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik. A korai stádium panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából későn jelentkeznek. Csak a tüdőszűrés segíthet a betegség időben történő felfedezésében. Korai stádiumban ugyanis a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak, hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga a Nemzetközi Rákellenes Nap alkalmából.

A hazai tüdőgondozó és rákszűrő hálózat jól kiépített és eredményesen működik, 40 éves kor után elmulasztani nem szabad a szűrést. Visszahívás esetén pedig feltétlenül vissza kell menni a tüdőgondozóba! A szűrésen felfedezett, de még teljesen panaszmentes betegek operálhatósága és ez által gyógyulási esélyei, sokkal jobbak, mint a tünetek nyomán felfedezett betegségek esetében.
Magyarországon évente 10 000 tüdőrákos megbetegedés fordul elő, ebből 8000 meghalnak!
Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, de a foglalkozási ártalmak, a passzív dohányzás, a kémiai hatások is hozzájárulnak a kialakuláshoz, hangsúlyozni kell a szűrések fontosságát, és hogy ez rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A tinik 20 százaléka dohányzik 14-15 éves korában!
A dohányzás káros hatása 20 év után jelentkezik. A dohányzásról való leszokás nem a legkönnyebb életmódváltás egyike.

 A tüdőrákra általánosságban nem mondható el az, ami esetlegesen más betegségekre. Ez alattomosan és sajnos még 5-10, de akár több év után is nagyon lassan ugyan, de folyamatosan támadhat. Akár csontjainkban, sőt az agyban. Nem tehetünk semmit ennek megelőzése érdekében. A szokásos étrend és életmód változtatás ellenére, bizony nagyon kell figyelni, s a legfontosabb az évenkénti vizsgálatok sorozata. Csak így lehet idejében ismét lépni. A specialista, az onkológus, a sebész mindent megtesz értünk, de nekünk kell őket ennek érdekében felkeresni, nem fordítva.
A hívás ellenére sokan nem jelentkeznek. Miért is nem? BOLDOG VAGYOK, MEGGYÓGYULTAM, UGYAN MINEK ZAKLATNAK ENGEM? EL AKAROM VÉGRE FELEJTENI! Ez nagyon felelőtlen és helytelen magatartás, hiszen sajnos még 8-10 év után is szükség van a beteg onkológiai gondozására, egy pillanatig sem lehet ellazulni!

A Magyar Rákellenes Liga Hegyvidéki Alapszervezete szeretettel meghívj mindenkit Ünnepi Ülésére, a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából, 2013. április 17-én, szerdán 14 és 17 óra között. Mottó: Oszlassuk el a tévhiteket a rákról.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az évenkénti kontroll igazán semmiség az életért! – április 10. – Nemzetközi Rákellenes Nap QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →