Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Az Eurotransplanthoz csatlakozás óta megduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen

írta   /   2013-10-04  /   nincs hozzászólás

- Megduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen azóta, hogy Magyarország júliustól teljes jogú tagja lett az Eurotransplantnak – közölte az egyetem.Langer Róbert

Azt írták, ez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.
Az elmúlt három hónapban összesen ötven veseátültetést végeztek, amely a szokásos szám kétszerese. 2011 és 2012 ugyanezen időszakában 25, illetve 26 veseátültetés történt. Hozzátették: ha éves szinten sikerül megtartani ezt a dinamikus növekedést, a vesetranszplantációk száma elérheti a kétszázat, “amire még sosem volt példa Magyarországon”.
Közölték: a számokból jól látszik az is, hogy a tavalyi élődonoros vesetranszplantációk számát idén már októberre sikerült meghaladni. Az élődonoros veseátültetések aránya alapján pedig már 2011-ben elérte Magyarország a 18 százalékos európai átlagot, a Semmelweis Egyetem pedig meg is haladta ezt két százalékkal.
2011-ben 13 szívtranszplantáció történt a Semmelweis Egyetemen, míg idén arra számítanak, hogy ez a szám eléri a negyvenet.
Az egyetem tájékoztatása szerint mostanáig összesen harminc átültetés történt, tavaly egész évben volt összesen ennyi beavatkozás. Emellett harminc műszívbeültetést is elvégeztek, öt esetben végleges keringéstámogató eszközt kapott a beteg.
Ami a májátültetést illeti, a jelenlegi helyzet szerint reális az évi hatvan műtét elérése. Nőtt a hasnyálmirigy-transzplantációk száma is, eddig átlagosan évi 2-4 ilyen beavatkozás történt, most – csak októberig – hét.
Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már 2011-ben – amikor Magyarország részlegesen csatlakozott a szervezethez – rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, ennek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.
Magyarország július elsejétől teljes jogú tagja a szervcsere koordinálásáért felelős Eurotransplantnak, a szervezetnek Magyarország mellett hét ország – Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország és Szlovénia – teljes jogú tagja. A tagállamok 72 transzplantációs központja a szervre várók valamennyi fontosabb adatát rögzíti az Eurotransplant központi adatbázisában, és amint egy donorszerv elérhetővé válik, a jellemzői bekerülnek a rendszerbe. A szerveket néhány órán belül be kell ültetni, ezért az Eurotransplant folyamatos központi ügyeletet működtet.
Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, halála után felhasználhatók a szervei.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az Eurotransplanthoz csatlakozás óta megduplázódott a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →