Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Az Emmi szerint megfelelő a magyarországi gyógyszertárak száma és eloszlása

írta   /   2013-08-17  /   nincs hozzászólás

 Magyarországon az egy lakosra jutó gyógyszertárak száma európai viszonylatban is magasnak tekinthető, és a földrajzi eloszlásuk is megfelelő – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkársága.

Hangsúlyozták: az országban jelenleg 2333 közforgalmú patika, 668 fiókgyógyszertár és csaknem 260, orvos által működtetett kézigyógyszertár van. Mindezek mellett 71 esetben egyes kórházi patikák közvetlen lakossági ellátást is végeznek. A kisebb településeken általában fiókgyógyszertárak (2011-től mozgó fiókgyógyszertár működtetése is lehetséges), illetve kézipatikák találhatók. A lakosság öt százaléka él olyan kis, néhány száz lakosú településen, ahol helyben nincs, de néhány kilométeren belül elérhető a patika.

Az államtitkárság szerint a 2006 és 2010 közötti “káros gyógyszertári liberalizáció következtében” a befektetők az új patikákat nem vidéken, hanem a nagyvárosokban nyitották, rosszabb helyzetbe sodorva ezzel a kistelepüléseket.
Az államtitkárság már eddig is számos intézkedést hozott a vidéki ellátás megerősítésére. Például évente 700 millió forintos úgynevezett működési célú támogatást biztosítanak az egy települést egyedül ellátó kisforgalmú patikáknak, amelyek fiókgyógyszertár működtetése esetén további támogatást igényelhetnek. Ezzel több mint 330 – és a fiókgyógyszertárakon keresztül további mintegy 150 – település kap érdemi támogatást – írták.
A nagykereskedelmi és patikai árrés közötti tavaly elvégzett átcsoportosítás is a kisebb gyógyszertárak helyzetét javította jobban. Ezen felül is számos intézkedés, mint például a gyógyszertári marketingszabályok “ésszerű keretbe terelése” indirekten segíti a kistelepülési gyógyszertárakat. “Mindezen intézkedések tényszerűen mutatják, hogy az államtitkárság elkötelezett a vidéki gyógyszerellátás folyamatos fenntartásában” – hangsúlyozták.
Ennek további eleme az a július elején életbe lépett intézkedés, amely szerint egyes 2000 lakosnál népesebb településen önállóan működő gyógyszertárak esetében – ellátási érdekből – az állam tulajdonosi szerepet vállalhat. A kisebb patikák közül több fiókgyógyszertárat is működtet, kisebb településeket ellátva – emelte ki az államtitkárság közleményében.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az Emmi szerint megfelelő a magyarországi gyógyszertárak száma és eloszlása QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →