Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Az élősködő fonálféreg emberekben nem okoz szívférgességet

írta   /   2013-05-10  /   nincs hozzászólás

Az élősködő fonálféreg emberekben nem okoz szívférgességet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Vasárnap a Délmagyar számolt be arról, hogy Szegeden egy Magyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy kutyában. A németjuhász szívférgességben pusztult el.
Az esettel kapcsolatban az ÁNTSZ leszögezte: az úgynevezett dirofilariosis, amely egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség “nem okoz ugyanolyan súlyos klinikai képet emberben, mint állatokban”.
Mint kifejtették: az élősködő fonálféreg számára “az ember nem megfelelő gazda”, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz. A tudományosan Dirofilaria-nak nevezett parazitának több faja van. Európában és Magyarországon is többnyire a Dirofilaria repens okoz emberi fertőzéseket. A fertőzés kutyáról, ritkábban macskáról, szúnyog közvetítésével terjedhet át az emberre.
A Dirofilaria repens állatban és emberben is bőrelváltozást okoz. A szívférgességet kutyákban a Dirofilaria másik faja a Dirofilaria immitis okozza – hangsúlyozták.
szunyogMagyarországon az Országos Epidemiológiai Központ parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 új Dirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizáltak. Embernél klinikai tüneteket a laza bőr alatti szövetekben elhelyezkedő féreg okoz elváltozásokat. Az ilyen jellegű csomók bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a felsőtesten (a fejen, a szemen, a nyakon, a felső végtagokon, a mellkason) helyezkednek el. Belső szervekben ritkán fordulnak elő.
Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy az említett parazita fonálférgeket bármelyik magyarországi szúnyogfaj terjesztheti. “Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is” – írta az ÁNTSZ, kiemelve: “ezért is fontos a szúnyogcsípések elleni egyéni védekezés, és a mindenkori aktuális helyzet folyamatos figyelemmel kísérése”.

Forrás: ÁNTSZ, MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az élősködő fonálféreg emberekben nem okoz szívférgességet QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →