Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődhetnek

írta   /   2013-06-18  /   nincs hozzászólás

ducicsaladAz elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák – mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség – egy generációt átugorva öröklődhetnek – állapította meg egy friss tanulmány.

    Az Edinburghi Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak vizsgálataik során, hogy míg az elhízott anyák gyermekeit esetleg nem érintik az elhízással kapcsolatos betegségek, az ő gyermekeik örökölhetik azokat. Az elhízott nők hatással lehetnek unokáik születési súlyára és cukorbetegség-kockázatára, miközben ezek a hatások nem jelentkeznek gyermekeik estében – ismertette az Endocrinology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányt a BBC online cikke.
A skót egyetem tudósai egérkísérletekkel bizonyították, hogy az elhízás kockázata a második generációban tetten érhető, miközben az elhízott állat utódainál nincs jelen. A kutatók egyelőre nem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogy az első generáció miért marad védett. Elsősorban arra gondolnak, hogy a jelenségnek köze lehet az anya terhesség alatti súlynövekedésének különbségeihez, illetve a terhesség alatt bizonyos táplálékok fogyasztásához.
Amanda Drake, az egyetem vezető klinikai kutatója szerint az elhízás világméretű növekedése miatt rendkívül fontos megtudni, hogy ez milyen módon hat a jövendő generációkra.
Az elhízással kapcsolatos betegségek között szerepel a mell- és a vastagbélrák, valamint a szélütés is. Testtömegindexben (BMI) kifejezve a közepes elhízás értéke 30 és 34,9 között mozog.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődhetnek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →