Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Az Egyesült Államokban a nők esetében a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak

írta   /   2012-10-25  /   nincs hozzászólás

Létfontosságú, hogy a nők megismerjék személyes kockázati tényezőiket a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban és változtassanak saját és családjuk életmódján, hiszen ezek a megbetegedések vezető haláloknak számítanak világszerte. 2008-ban 17.3 millió ember halálát okozták, mely az összhalálozás 30 százaléka, 2030-ra pedig ez a szám elérheti a 23.6 milliót. A szívbetegség – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak az idős korosztályt érinti. Egy friss kutatás szerint már az elhízott gyermekeknél is megtalálhatók a szívbetegség első jelei, mint például a magas vérnyomás.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek többsége, mint például a magasvérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a cukorbetegség megelőzhetőek lennének egészséges életmóddal. Ezek a betegségek kontrollálhatók, kezelhetők és enyhíthetők a mindennapi életmódban történt apró változtatásokkal, mint az egészséges diéta, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a testsúly-, vérnyomás- és koleszterinszint csökkenés, a dohányzásról való lemondás és alacsony dózisú acetilszalicilsav terápia 36 százalékkal csökkentheti a szívinfarktusok számát a következő három évtizedben.

Az aszpirin (acetilszalicilsav) az egyik leggyakrabban alkalmazott készítmény világszerte, számos kutatás és klinikai tapasztalat bizonyította hatékonyságát. Történelme az ókorig nyúlik vissza, az ókori Egyiptomban a fűzfa kérgét vagy ennek leveleit használták fájdalomcsillapításra. Az aszpirint mint gyógyszert 113 éve 1899-ben jegyezték be, 1989 óta pedig a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének alapvető eleme, hiszen rendszeres szedésével megelőzhető a szívinfarktus és a stroke. Az alacsony dózisú aszpirin terápia bizonyítottan 30%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját és 25%-kal a stroke kockázatát.

Az alacsony dózisú aszpirin alkalmazását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében számos nemzetközi egészségügyi szervezet támogatja és ajánlja, mind az elsődleges, mind másodlagos megelőzés esetében. Az Európai Kardiológusok Társasága  másodlagos prevenció céljából élethosszig tartó aszpirin terápiát javasol már kialakult szív- és érrendszeri betegségek esetén. Az Egyesült Államok Prevenciós Szolgálati Munkacsoport 2009. évi ajánlása szerint férfiak esetében 45 és 79, míg nők esetében 55 és 79 éves kor között javasolt  megelőzés céljából az alacsony dózisú aszpirin terápia alkalmazása, mint elsődleges prevenciós eljárás, természetesen a haszon/kockázati arány figyelembe vételével.

Hogy mely esetben szükséges az alacsony dózisú aszpirin alkalmazása, arról minden esetben orvosi vizsgálat és konzultáció szükséges, a terápia alatt szintén folyamatos orvosi kontroll javasolt.


hirdetés

az oldal QR-kódja

Az Egyesült Államokban a nők esetében a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →