Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Az egészségmegőrzésre nagyobb hangsúlyt kell helyezni

írta   /   2013-12-02  /   nincs hozzászólás

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az egészségmegőrzésnek, a megelőzésnek a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell kapnia az ellátórendszerben, és mindenkinek felelősséget kell éreznie a saját egészségének a megőrzéséért.

balatonalmadiSzócska Miklós pénteken Balatonalmádiban, a helyi egészségfejlesztési iroda avatóünnepségén kiemelte: nagyon fontos, hogy változtassunk azokon a “borzalmas” statisztikai adatokon, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban több betegség esetében a halálozási vagy az előfordulási listák elején áll.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt arról is, hogy Magyarország már bizonyította, élen is tud járni, hiszen a tbc elleni sikeres harc után a védőoltásokkal való beoltottság aránya messze meghaladta a 90 százalékot.
“Úgy gondolom, a krónikus, nem fertőző betegségek elleni csata is megnyerhető” – fogalmazott.
Hozzátette: az elmúlt néhány évtizedben az ellátórendszer el volt foglalva a gyógyítással, és az egészségmegőrzés háttérbe szorult. Jó ideje dolgozik azért a szakvezetés, hogy az egészségügyi ellátórendszerben legyen egy olyan elem, amelynek a felelőssége a megelőzés, a népegészségügy.
Szócska Miklós kitért arra, az egészségfejlesztési irodák feladata, hogy koordinálják az egészségügyi rendszer szereplőit a cél elérése érdekében, közvetlen kapcsolatot kiépítve a polgárokkal. A hálózat már 58 egységből áll. Az itt dolgozó egészségfejlesztő “ügynökök” munkájának része elérni, hogy a szűrésben részt vevők aránya – például a tüdőszűrés, a méhnyakrákszűrés esetében – növekedjen, akár országos programokat indítva az ügyért.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen azt a betegséget, amelyet megelőzünk, nem kell gyógyítani. Az egészséges táplálkozás, az életmódváltás, a sportolás mellett fontos a káros szenvedélyektől való megszabadulás, amit csak radikálisan lehet meglépni.
Keszey János (Fidesz-KDNP), Balatonalmádi polgármestere arról beszélt, hogy a településen két éve adták át az egészségházat. Azóta szerették volna elérni, hogy a gyógyítás mellett a megelőzés is bekerüljön annak tevékenységei közé, ami most megtörténhet.
Németh Ilona, a kistérségi egészségügyi központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, szemléletváltásra van szükség, hogy mindenkiben tudatosuljon, az egészség megőrzéséért tenni kell. Magyarország még mindig vezető helyen áll a szív- és érrendszeri, vagy az elhízás okozta betegségek gyakoriságában, holott ezeknek a jelentős része elkerülhető, megelőzhető lenne megfelelő életmóddal – tette hozzá.
A Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Nonprofit Kft. 112,8 millió forintos támogatást nyert el az Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében. Ennek eredményeként alakították ki a helyi Egészségházban az egészségfejlesztési irodát, amely az Országos Egészségfejlesztési Intézet által koordinált országos hálózat tagjaként látja el feladatát.
Az iroda egyebek mellett állapotfelmérést végez, bevonja a helyi lakosokat életmódváltó programokba, segítséget nyújt a dohányzásról és az alkoholról való leszokáshoz, és megelőző-felvilágosító programokat szervez a kistérségben.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az egészségmegőrzésre nagyobb hangsúlyt kell helyezni QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →