Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Az Alzheimer-kór diagnózisának új irányelvei

írta   /   2013-03-01  /   nincs hozzászólás

Az Alzheimer-kór diagnózisának új irányelvei a betegség több szakaszát állapítják meg. Az Egyesült Államokban 27 év után először bocsátottak ki új irányelveket az Alzheimer-kór diagnózisára.

A frissített irányelvek szerint a memóriavesztés nem feltétlenül az elsődleges nyom a betegség korai szakaszaiban, és az eddigi egy helyett három fázist javasol a diagnózisra a dokumentum, amelyet nemrégen hozott nyilvánosságra az öregedéssel foglalkozó országos amerikai intézet (NIA).

Az első a preklinikai fázis, amelyben a páciens még nem vagy alig tapasztal tüneteket, ám az idegsejtek változása már megkezdődött, ahogyan az amiloid fehérjék lerakódása, a plakkok képződése is.

A második fázisban enyhe kognitív leromlás észlelhető; az elváltozás mágneses rezonanciás (MRI) vagy PET felvétellel, illetve biomarkerekkel kimutatható.

A páciensek és az orvosok számára a legfontosabb a harmadik szakasz, amikor a beteg mentális hanyatlása klinikai tünetekkel kísérve egyértelművé válik.

Az irányelveket az Alzheimer and Dementia című szakfolyóiratban tették közzé.

Az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozhat újabb vizsgálatba kezdett a héten hazánkban is egy kutatócsoport. Az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja a közelmúltban az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása érdekében.

A PTE az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: a 225 millió forintos európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig folyik az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa részvételével. A tudósok azon elmélet ellenőrzésén és bizonyításán dolgoznak, amely a megemelkedett szabad vasszint toxikus hatása által kiváltott immunreakciókat okolja olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásáért, mint a stroke, az agyi trauma, az Alzheimer-kór vagy az epilepszia.
A szakemberek a modern képalkotó technológia segítségével vizsgálják az e betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, emellett állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeznek majd.
A kutatás révén a remények szerint jobban meg lehetne érteni a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, amely nyomán új diagnosztikai és kezelési módszerek kidolgozására nyílhat mód, miközben a betegségek kialakulásának megakadályozása terén is jelentős előrelépést lehet elérni.
A PTE utalt arra, hogy az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályok tagjait. A stroke és az agyi trauma sok esetben vezet korai halálhoz vagy maradandó egészségkárosodáshoz, miközben az átlagéletkor növekedésével egyre több embert fenyegetnek az olyan akut időskori agyi megbetegedések is, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór. Bár ezek a betegségek hosszú évtizedek óta intenzív kutatások középpontjában állnak, mai napig nem ismerjük kialakulásuk pontos okait.

Forrás: MTI 2013.02.28.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az Alzheimer-kór diagnózisának új irányelvei QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →