Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Az állatoknál is fontos az anyatej – a budapesti kiselefánt története

írta   /   2013-02-15  /   nincs hozzászólás

Aki már volt anya, tudja, hogy milyen feszültséggel jár az, ha az újszülött pici nem akar szopni. Nem csak az embereknél, de az állatoknál is kulcsfontosságú, hogy a megszületett piciny anyatejhez jusson, hiszen az életben maradáshoz kellő tápanyagokon túl az immunrendszerét erősítő anyagot, védőanyagot, ásványi elemeket és vitaminokat tartalmaz. Az alig egy napja született budapesti kiselefánt életben maradásához is elengedhetetlen lenne, hogy elkezdjen szopni.

Maga a születés gond nélkül zajlott, az elefántborjú eleven és virgonc. A picit és anyját aggodalommal vegyes izgalommal figyelik az Állatkert szakemberei. Senki sem zavarhatja őket, mivel az első néhány nap kritikus lehet, és 24 órán belül a kiselefántnak mindenképpen el kell kezdenie szopni! Ha ez nem történik meg, mesterséges táplálásra lesz szükség, amely sokkal kockázatosabb. Az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra. Becslés szerint az újszülött elefántborjú 75 kilogramm súlyú és 85 cm magas. Az aprócska jószág gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal az őt aggódó odaadással követő anyukája mellett.

A Fővárosi Állatkertben eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres. 1941-ben viszont már minden rendben alakult a kiselefánt felnövekedésével. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az Állatkert abban az évben volt kilencven éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során azonban egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon mostanáig.

A kiselefánt első napja viszonylag nyugodtan telt, ugyanakkor még mindig nem szopott. Miután egész éjjel sem evett semmit, ezért ma hajnalban az Állatkert gondozói megkezdték a kiselefánt mesterséges táplálását. A munkatársaknak hajnalban sikerült megfejniük az anyaállatot, így a kicsi igazi elefánttejhez jutott. A mesterséges táplálás megkezdéséről való döntés mindig kényes szakmai kérdés. Ha túl korán kezdik meg, azelőtt, hogy a kicsi esetleg magától is elkezdene táplálkozni, szükségtelenül nagy kockázatot vállalnak a kézből való táplálással. Ha viszont túl későn, a kiselefánt állapota minden különösebb előjel nélkül drámaira fordulhat. A nemzetközi tapasztalatok alapján péntek hajnalig volt érdemes várni, így a mesterséges táplálás megkezdéséről hajnali ötkor hoztak döntés az állatorvosok.

 Az első lehetőség, amivel ilyenkor próbálkozni kell, hogy valamilyen módon emberi segítséggel juttassuk be az elefántborjú szervezetébe az anyaállat tejét. Természetesen létezik mesterségesen kikevert anyatejpótló is, ám a legelső órákban nem is annyira a tápláló hatás miatt fontos, hogy az utód hozzájusson az anyaállat tejéhez, hanem elsősorban azért, mert ilyenkor úgynevezett föcstej (kolosztrum) termelődik, amely a kicsi immunrendszerének megerősödése szempontjából fontos anyagokat tartalmaz.

 Jó hír, hogy Angele-t, az anyaállatot ma délutánig már két alkalommal sikerült megfejni. Először még bódítást kellet alkalmazni, egyrészt a fejés megkönnyítése miatt, másrészt, hogy a kicsihez biztonságosan be lehessen menni, harmadrészt pedig azért, mert a kicsit közben folyamatosan próbálták finoman terelgetve az anyaállat emlőihez vezetni. Ez utóbbi ugyan nem sikerült, de másfél liter föcstejet sikeresen lefejték az anyaállattól, s azt sikeresen bele is diktálták a kiselefántba. A második fejésre valamivel 11 óra után került sor, itt azonban az állatorvosok már nem bódították az állatot, hanem a szokásos tréning keretében a gondozók megfelelő helyre hívták, ahol biztonságosan meg lehetett fejni. Az ekkor kifejt 0,4 liternyi elefánt föcstejet 0,3 liter tehén föcstejjel kiegészítve készítették el a következő adagot a kiselefánt számára. A jó hír, hogy a kicsi hívásra egyből odament a cumisüveghez, és az összesen 0,7 liternyi folyadékot teljes egészében elfogyasztotta.

 Az elkövetkező órákban is hasonló módon igyekeznek folytatni a kicsi táplálását, és mivel úgy tűnik, hogy a cumira bármikor ráhívható, munkatársaink azzal fognak megpróbálkozni, hogy a cumit az anyaállat emlőjéhez tartva hívják majd oda a kiselefántot, akit így talán sikerül rávezetni az anyatej természetes forrására. Az állatorvosok jelenleg nagyon bizakodóak, de arra is felkészültek, ha a trükk nem lesz sikeres. Előkészítették ugyanis azokat az elefánttej-pótló tápszereket, amelyekre esetleg szükség lehet.

 Bár a legutóbbi fordulatok biztatónak tűnnek, korai lenne fellélegezni. Ha ugyanis nem sikerül az emlőkre a fenti módon rávezetni a kicsit, tartósan a mesterséges táplálás mellett kell maradni. Az elefántok mesterséges nevelése a nemzetközi tapasztalatok alapján nem mindig sikeres. Az esélyt azonban mindenképpen meg kell adni az emberi segítségre szoruló kiselefántoknak is.

 A kiselefánt mesterséges táplálása során egyébként munkatársaknak alkalmuk nyílott arra is, hogy a kicsi nemét megállapítsák. Így most már tudni lehet, hogy nőstény állatról van szó.

A kiselefánt megszületése óta nagyon sokan fejezték ki egyrészt gratulációjukat, másrészt rengetegen szurkolnak, hogy a kicsi felnevelése körül minden szerencsésen alakuljon.

Hajrá kiselefánt!

 

Cikk forrása: facebook.com/allatkert , zoobudapest.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az állatoknál is fontos az anyatej – a budapesti kiselefánt története QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →