Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Az állam feladata, hogy teljes életet élhessenek az autisták

írta   /   2013-09-28  /   nincs hozzászólás

Az állam feladata elsősorban az, hogy az esélyteremtés mellett megfelelő körülményeket biztosítson az autizmus kezelésére és lehetővé tegye számukra a teljes körű életet a társadalomban – mondta az emberi erőforrások minisztere a nemzetközi autista kongresszus megnyitóján Budapesten.autizmus3

Balog Zoltán az ehhez szükséges források megteremtése mellett a szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet és ezzel kapcsolatban arra, hogy Magyarország új alaptörvényében az alapvető jogokat fogyatékosság szerinti különbségtétel nélkül mindenki számára biztosítja, miközben a védendő társadalmi csoportok körét kibővítették.
Szavai szerint fontos feladat az is, hogy csökkentsék a távolságot azok felé, akik bezárkózva élnek és nem találják meg az utat az együttéléshez.
Elmondta, becslések szerint Magyarországon 90-100 ezer ember élhet autizmussal, ám egy országos kutatás és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiban csak 15-20 ezer embert tartanak nyilván különböző fokú és súlyú autizmussal. Jelezte, kezelésüket tárcáján belül, az egészségügyi szociális és köznevelési ágazatok fogják össze.
A miniszter több kormányzati programot, pályázatot és intézkedést is említett, ezek között például a korai felismerés érdekében a védőnői hálózat megerősítését, valamint a beilleszkedést és önállóságot segítő munkahelyteremtést.
A megnyitón Mária dán hercegné arra emlékeztetett, hogy az ENSZ közel hét éve fogadta el a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt, ami biztosítja a számukra az alapvető jogokat. Jelezte azonban, hogy az egyezmény gyakorlati megvalósítása országonként eltérő. Erre utalva arról beszélt, büszke arra, hogy hazája, Dánia vezető szerepet játszik a fogyatékossággal élők munkaerő-piaci integrációjában, ami méltóságot és függetlenséget ad a számukra.
Szavai szerint az autisták nagyon érzékeny emberi lények és ezért is kell nagy tisztelettel és szeretettel viszonyulni hozzájuk.
A szombatig tartó, európai elnevezésű (Autism-Europe), ám valójában nemzetközi kongresszusra 73 országból ezren érkeztek a Budapesti Kongresszusi Központba, köztük érintett szülők, valamint szakemberek.
A szülőket tömörítő Autisták Országos Szövetsége által rendezett konferencia vendégeit Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte, ebben rendkívül tiszteletre méltónak mondta azt, hogy az Autism Európa kontinentális szinten is képes összehozni azokat, aki számára az autizmus nem csak egy kórkép, hanem mindennapjaik szerves része, amivel együtt élnek. Elmondta, Európa szerte egyre több gyerekről derül ki hogy érintett, így például Budapesten naponta egy gyermeken diagnosztizálják az autizmust.
A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke arról beszélt, az idei kongresszus szlogenjével, az “Új dimenziók az autizmusban”, arra az új európai megközelítésre akartak utalni, aminek a lényege az, hogy az autista embereknek nem a fogyatékosságaira, hanem az erősségeire fókuszálnak.
Elmondta, több nyugati országban, például Dániában vannak olyan projektek, amelyekben kifejezetten olyan munkaközvetítő intézményeket hoznak létre, amelyek az autisták elhelyezkedéseit segítik, de “nem támogatottként”. Az autistáknak ugyanis olyan elképesztő tulajdonságaik vannak, amelyekkel bizonyos szakmákban sokkal jobban teljesítenek, mint mások, például a szoftver-teszteléseknél, adatbázisok bevitelénél – fűzte hozzá.
Erdei Máté, a sajtótájékoztatón felszólaló egyik autizmussal élő fiatal is azt mondta, a NASA honlapját feltörő fiatal is autista volt és nem véletlen az sem, hogy a nagy, informatikával foglalkozó cégeknél kifejezetten keresik az autistákat.
Személyes tapasztalatait ismertetve elmondta, korábban százféleképpen diagnosztizálták, volt hogy összetévesztették skizofréniával, figyelemzavarral, nevelési problémákkal, mielőtt megállapították, hogy autista.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az állam feladata, hogy teljes életet élhessenek az autisták QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →