Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Az 5 legjobb téli sport és egészségügyi hatásai

írta   /   2014-01-06  /   nincs hozzászólás

koriNem tudja elképzelni magát, amint nyaktörő sebességgel száguld le a sípályán, vagy síugró testtartásban repül a magasban? Sok más téli sport is létezik, mely nagyszerű testgyakorlásnak ígérkezik anélkül, hogy vakmerőnek kéne lennie. Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t nézné, talán itt az ideje, hogy aktívan kipróbáljon néhányat a téli sportok közül. “A téli sportok szépsége többek között abban rejlik, hogy bármely életkorban végezhetők, kisgyermekkortól idős korig” – mondta Dr. Stephen Olvey, a University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine klinikai idegsebészetének docense. Íme az öt legnépszerűbb téli sport és azok egészségügyi hatásai.

Korcsolyázás A korcsolya a fitness minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport – hacsak nem akarja az ugrásokat is elsajátítani – mely erősíti a test alsó izmait. Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál nagyobb hangsúlyt kapnak a combok, akik emelik a partnerüket, erősebb felső testtel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos. Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethet. Az új korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek. Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a cipő egyszerűen nem megfelelő.

Sífutás

sifutasAz állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhat” – mondja Olvey. Ráadásul több kalóriát éget el, mint szinte bármilyen egyéb sporttevékenység. A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius) valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe. Ami a kalóriát illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet kb. egy óra sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.

Sílesiklás

A sífutással ellentétben a sílesiklás kevesebb energiát igényel, mivel a legtöbb sípályán a lesiklás nem vesz igénybe többet, mint két-három perc. A lesiklópályán használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a hátsó combizom, a négyfejű combizom, a vádli, csípő és a láb izmai. Kisebb mértékben, a hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve. A sílesiklás egy olyan sport, ami javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot, és erősíti a lábakat. A havon történő síelés a vízisível ellentétben nem erőlteti meg a törzs hátsó izmait, az inakat. Sílesiklással óránként 360-570 kalóriát tud egy 75 kilós személy elégetni. A kezdők kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat a magassági betegség lehetősége, ezért a legjobb, ha fokozatosan szokik a magassághoz. A magassági betegség jelei közé tartozik az egész homlokra kiterjedő fejfájás, izomfájdalom, légszomj, és a racionális gondolkodóképesség hiánya. A fáradtság miatt a sérülések főként a nap későbbi szakaszában történnek, az úgynevezett “csak egy utolsó körnél” , és gyakran végződnek bokatöréssel. Győződjön meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyaszt annak ellenére, hogy hideg van.

Snowboardozás

Snowboardozásnál a vádli izmok, a hátsó combizmok és négyfejű izom irányítják magát a snowboardot, míg a boka és a láb izmai az iránytartásért, a hasi izmok pedig az egyensúlyért felelősek. Ezzel a sporttal is körülbelül 480 kalóriát éget óránként. A legújabb tanulmányok szerint a szabadban gyakorolt sportolás csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Mindemellett javítják a kardiovaszkuláris állapotot, és jó zsírégető hatással bírnak. Azonban sose lépje át az energiájának és a képességeinek korlátait.

Jégkorong

Az emberek különböző személyiségűek – egyesek magányos harcosok, míg mások a csoportos tevékenységeket kedvelik. Ez utóbbiak számára a jégkorong lehet a tökéletes téli sport. Eltekintve attól, hogy a jéghoki bajtársiasságra nevel, az igénybevett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet. A legtöbb játékos megközelítőleg egy – másfél percet tölt a jégen, majd két-négy percig pihen. Játék közben, a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszban történik a regenerálódás. Ha valakinek ismert szívbetegsége vagy magas vérnyomása van, feltétlenül viseljen pulzusmérőt a játék közben, hogy tudja, mikor kell lassítania vagy pihennie. Feltétlenül ajánlott számukra az orvossal való egyeztetés a rendszeres jéghokizás megkezdése előtt. Ugyanúgy, mint a többi sportnál, itt is fontos, hogy igyon sokat, és bármilyen csábító is a meccs utáni sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet! (WEBBeteg – Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Az 5 legjobb téli sport és egészségügyi hatásai QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →