Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diabetológia  >  jelenlegi cikk

„Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története.” címmel új könyv jelent meg a Diabétesz Világnapja alkalmából

írta   /   2013-11-14  /   nincs hozzászólás

90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én került először patikai forgalomba a világ első inzulinkészítménye a Lilly gyógyszergyár munkájának eredményeképpen– amely végre emberek tömegei számára nyújtott reményt a halálos cukorbetegséggel szemben. insulinA 90 éves jubileum alkalmából a Lilly Hungária Kft. és a Sanoma kiadó egy különleges dokumentumregényt jelentetett meg, amely egy kislány valós, megrázó élettörténetén keresztül mutatja be azt a drámai küzdelmet, amely végül az inzulin tömegtermelését lehetővé tette. A Lilly és a Sanoma a könyv bemutatóját a Diabétesz Világnapra, november 14-re időzítette.

A világszerte közel 400 millió ember életét érintő cukorbetegség kezelése még napjainkban is élethosszig tartó gondoskodást igényel, azonban a legmodernebb orvostechnológiai eszközök révén ma már mindenki számára elérhető, hogy megfelelő odafigyeléssel és kitartással teljes értékű életet élhessen. Ahhoz azonban, hogy idáig eljussunk, hosszú utat kellett bejárnia az orvostudománynak és a technológiai fejlesztéseknek.

Egy különleges könyv a felfedezés 90 éves jubileumára

1919-et írunk, amikor a tizenegy éves Elizabeth Hughes-nál gyermekkori, 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálnak. A kislány apja az Egyesült Államok egyik köztiszteletben álló politikusa (később az ország külügyminisztere és a Legfelsőbb Bíróság elnöke) Charles Evans Hughes. A diagnózis gyakorlatilag a halálos ítélettel ér fel. Az akkortájt egyetlen ismert gyógymód – a koplalás – és a betegség következtében a kislány alig 21 kilogrammosra soványodik. Eközben több száz mérfölddel távolabb, a torontói egyetem két tudósa, Frederick Banting és Charles Best felfedezi, hogyan lehet állati eredetű hasnyálmirigyből inzulint kivonni. Ám a tudományos csodát hamarosan karrierféltés, üzleti versengés homályosítja el. Elizabeth versenyt fut az idővel, hogy leküzdje a halálos kórt, miközben a szer felfedezői kétségbeesetten küzdenek azért, hogy az inzulin nagyüzemi termelését is meg tudják oldani. Hosszú hónapok eredménytelen küszködése után a torontói egyetem igazgatója végül elfogadja egy indianapolisi gyógyszergyár, a Lilly segítségét, és hamarosan történelmi jelentőségű megállapodás születik az ipari méretű gyártást célzó együttműködésről: ez volt az egyik legelső partneri jellegű kapcsolat egy gyógyszergyár és egy oktatási-kutatási intézmény között, amely kifejezetten egy gyógyszer kifejlesztése érdekében jött létre.

Az életmentő kivonat kereskedelmi mennyiségben történő előállításának kihívásával ezután már a Lilly kutatási csapatának kell szembenéznie, amelyet egy tehetséges és állhatatos kutatóorvos, George B. Walden vezet. A Lilly óriási kapacitást mozgósít a megoldás megtalálásának érdekében, az ország szinte összes vágóhídjáról Indianapolis-ba szállíttatják a levágott állatok hasnyálmirigyeit. A drámai fordulatokban sem szűkölködő erőfeszítések végül meghozzák eredményüket: Waldennek sikerül olyan továbbfejlesztett tisztítási eljárásokat kidolgoznia, amellyel a betegek számára jól tolerálható, stabil és megbízható készítmény állítható elő.

Elizabeth Hughes az első olyan diabéteszes betegek egyike volt, akik részesülhettek a Lilly inzulinklészítményéből, 1923 végére pedig a gyár már mintegy 60 millió inzulin adagot állított elő.

Thea Cooper és Arthur Ainsberg izgalmas regénye lenyűgöző betekintést nyújt a Nobel-díjas felfedezés titkaiba, egy kislány életébe, aki kis híján belehalt betegségbe, de mégis megérte hét unokája születését.

A könyv bemutatójának időpontja: Diabétesz Világnap, november 14.

A Magyar Diabetes Társaság becslése szerint hazánkban mintegy 700 ezer ismert cukorbeteg él. Szakértők szerint legalább ugyanennyien lehetnek még azok, akik nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. A megbetegedések számának növekedésében szerepet játszik az egyelőre még ismeretlen eredetű gyermekkori (1-es típusú) diabétesz gyakoribbá válása, illetve az esetek mintegy 90%-át kitevő 2-es típusú betegség elterjedése. Utóbbi hátterében a helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás mértékének csökkenése, az elhízás és a népesség elöregedése egyértelműen igazolható.

Az idei Diabétesz Világnap mottója: „Óvjuk a jövőnket” – amelynek legfontosabb üzenete, hogy a cukorbetegség elleni küzdelmet már ifjú illetve gyermekkorban kell elkezdeni. Elsősorban a megfelelő tájékoztatás és prevenció révén, mert a fiatalok akkor lesznek fogékonyak és elkötelezettek, ha megértik, milyen veszélyekkel jár a diabétesz, és mit tehetnek ők saját maguk a megelőzés érdekében.

A tájékozottság, a betegséggel való szembenézés és a fegyelmezett együttműködés fontosságát hangsúlyozza Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megalapítója is. „A cukorbetegség esetében éppen a tudás hiánya okozza a számos tévhit kialakulását, részben ezért hoztam létre 2005-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítványt.  A ma használt inzulinok már olyan modern eljárásokkal készülnek, hogy szinte teljes egészében megfelelnek az emberi szervezet által előállított inzulinnak, így kellő odafigyeléssel teljes értékű életet lehet élni diabétesszel is. Sajnos mind a mai napig nem elegendő az emberek ismeretanyaga a cukorbetegségről és annak esetleges szövődményeiről, pedig a cukorbetegségben szenvedőknek jobban oda kellene figyelniük önmagukra, a testük jelzéseire. Folyamatosan figyelniük kell a vércukorszintjüket, de mindezen folyamatok idővel a napi rutin részévé válnak és életük egy sokkal egészségesebb irányt vesz” – fejtette ki Erős Antónia

Az inzulinkezelés napjainkban

Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A megfelelő időben elkezdett inzulinkezeléssel ma már az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhető, hogy a betegek életfunkciói az egészséges szervezethez hasonlóak legyenek, ráadásul a későbbi szövődmények kialakulása is nagymértékben megelőzhető. „A vércukorszint megemelkedését alapvetően nem érzi a beteg, így a tartósan magas vércukorszint eredményeként a szövődmények észrevétlenül alakulnak ki. Az a diabéteszes beteg, aki betartja az előírásokat (diéta, mozgás, terápiás fegyelem), vércukrát is rendszeresen ellenőrzi, a cukorbetegség szövődményinek kialakulását elkerülheti. Jelen tudásunk szerint a késői szövődmények megelőzésének egyetlen módja, hogy el kell érni az optimális anyagcsere beállítást. A késői szövődmények ugyanis azoknál a betegeknél alakulnak ki, akiknek az anyagcsere-kontrollja nem volt megfelelő. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a korai elváltozások még visszafordíthatók, illetve a romlás lelassítható. Mindenképp lényeges, hogy a szövődmények ne jussanak el ebbe a súlyos fázisba, mert ha ez megtörténik, akkor már nagyon nehéz segíteni.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar DiabetesTársaság elnöke.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

„Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története.” címmel új könyv jelent meg a Diabétesz Világnapja alkalmából QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →