Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Ártalmas magány

írta   /   2013-01-29  /   nincs hozzászólás

Gyakran előfordul Önnel, hogy egyedül érzi magát? A magányosság nem csak egy kellemetlen lelki állapot lehet, hanem bizony az immunrendszert is gyengítheti. A magányos emberek testében lappangó vírusok gyakrabban aktiválódnak és válnak betegséggé egy Ohiói professzor szerint. Másrészről a társaságot nélkülözni kényszerülőknél ez az állapot egyfajta betegség katalizátorként is működhet, így mikor nagyobb stressz éri őket, nagyobb valószínűséggel válnak szívinfarktus vagy egyéb krónikus betegség áldozatává.

L. Jaremka professzor kifejti, hogy összefüggést lát a szociális kapcsolatok hiányában szenvedő betegek gyenge egészségi állapa között. 200 mellrákból felépült, átlagosan ötven éves beteget vizsgált meg és hasonlított össze olyan középkorú jelentkezőkkel, akiknek nem voltak korábban krónikus betegségeik. Abból indult ki, hogy léteznek olyan, a szervezetben gyakran előforduló vírusok, melyek inaktív állapotban, tünetmentesen bújnak meg az emberi szervezetben. A test ezen vírusok ellen többek között antitesteket termel. Vérvétel során megfigyelték, mennyi ilyen antianyaggal rendelkeznek a kísérleti résztvevői.

A vírusok aktív állapotukban eleinte rendszerint még nem okoznak tüneteket, ilyenkor jelenlétük arra sarkalja a szervezetet, hogy antitesteket termeljen, azért hogy segítségével az immunrendszer megküzdhessen a vírussal. Minél magasabb az emberi szervezetben az antianyagok koncentrációja, annál több aktív vírus is. Az antitest mérés után a betegek egy magányosságot mérő teszteket is kitöltöttek.

Kiderült, hogy minél magányosabbnak érezte magát egy páciens, annál nagyobb volt az antitest koncentrációja a vérében. Jaremka szerint ez arra enged következtetni, hogy a szervezet immunrendszere veszélyeztetve érzi magát, és képtelen arra, valamilyen rejtélyes indokból, a vizsgált vírusokat kontrollálja és visszaszorítsa szervezetében. Lehetséges, hogy ez az indok a magányosság …?

A szakemberek már rég óta tudják, hogy a stressz rossz hatással van egészségi állapotunkra. A magányosság egy fajta stressz forrásnak is tekinthető, véli Jaremka. A magányos emberek erősebben reagálnak az életükbe berobbanó negatív eseményekre.

Sajnos ez a problémát orvosolni sokkal nehezebb, mint felfedezni és kimondani az összefüggéseket: a magányos emberek menjenek és keressenek maguknak több közeli barátot. Hazánkban a rossz egészségügyi mutatók mellett komoly probléma a magányosság is. A TÁRKI legutóbbi felmérése szerint Magyarországon minden ötödik embernek nincs barátja, nincs kivel megosztani problémáit. Az erősen elszigeteltek közé tartoznak főleg az idősek, a nyugdíjasok és az alacsony iskolai végzettségűek. További rizikófaktor bír az, ha valaki egyedül él, özvegy vagy elvált.

Forrás: TÁRKI, livescience.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ártalmas magány QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →