Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Apró, tetováláshoz hasonló lázmérőt fejlesztettek ki kutatók

írta   /   2013-09-17  /   nincs hozzászólás

Második bőrhöz hasonló, ultravékony, igen hajlékony és precíz elektromos lázmérőt fejlesztettek ki amerikai, kínai és szingapúri kutatók.
A készüléket olyan könnyű alkalmazni, mint egy tetoválást utánzó matricát, és a páciens bőrének semmilyen kellemetlenséget sem okoz – ismertette a Phys.org portál a Nature Materials című szaklapban megjelent tanulmányt.
Az Illinoisi Egyetem John Rogers vezette kutatócsoportja évek óta dolgozik ultravékony elektronikus tapaszokon. Két évvel ezelőtt fejlesztettek ki egy szenzorokat, LED-eket, tranzisztorokat, rádiófrekvenciás kondenzátorokat, vezeték nélküli antennákat, áramvezető tekercseket, sőt napelemet is tartalmazó tapaszt.

tattoolázmérő
Legújabb munkájuk eredménye már egy olyan tapasz, amely a bőrön úgy fest, mint egy tetoválás, és – mivel ezt erre a speciális célra fejlesztették – folyamatosan méri a test hőmérsékletét.
Az igen vékony eszköz kicsi, négyzet alakú, oldalhosszúsága kevesebb mint két centiméter, tehát ugyanaz a páciens több felületen is viselheti. Annyira hajlékony, hogy akkor is működik, ha a bőr mozgás közben ráncolódik.

tattoolézmérő2
A készülék célja, hogy rendkívüli pontossággal, folyamatosan mérje a bőr felszínén a testhőmérsékletet huzamosabb időn keresztül. Mivel a felhelyezés területén egyszerre több ponton is mér, megfigyelhető vele a hőáramlás, valamint a vérerek összehúzódása és kitágulása, amint a környezet ingereire reagálnak.
Széleskörű, lakossági használatra egyelőre nem áll készen a hőmérő, mivel külső áramforrás szükséges hozzá, ám a kutatók dolgoznak a megoldáson: a bőrre ragasztott tapasz esetében a napenergia, a szervezeten belül, egyes szervek felületére erősített készülék esetében az élő szervezetek energiája, a bioelektromosság lenne az ideális.
(http://phys.org/news/2013-09-team-tattoo-like-skin-thermometer-patch.html)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Apró, tetováláshoz hasonló lázmérőt fejlesztettek ki kutatók QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →