Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

ÁNTSZ: a kórházi fertőzések tekintetében az európai átlag szintjén vagyunk

írta   /   2013-11-18  /   nincs hozzászólás

 Az antibiotikumra nem reagáló (rezisztens) kórokozók kórházi előfordulása tekintetében Magyarországon is hasonló a helyzet, mint az európai unió tagállamainak átlagában – mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa hétfőn, Budapesten.

baktérium  A szakember kifejtette: a magyar kórházakban kezelt 10 ezer betegből egy-kettő kap multirezisztens – azaz antibiotikumra nem reagáló – kórokozó által okozott fertőzést.
Melles Márta elmondta, Magyarország 2006 óta köteles jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. E jelentés szerint 2800 multirezisztens fertőzöttet ápolnak egy évben Magyarországon, közülük 80-90 hal bele a fertőzésbe. Hozzátette, ezek a betegek igen súlyos állapotban vannak, intenzív terápiás ellátást kapnak.
A főigazgató kiemelte, a probléma túlmutat az egészségügyi személyzet hozzáértésén, lehetőségein, össztársadalmi és egyben globális ügyről van szó. Az egészségügyi ellátással kapcsolatban Európában és ezzel együtt Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.
Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy az esetek nagy többségében a túlzott antibiotikumhasználat vezetett oda, hogy a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg.

hirdetés

az oldal QR-kódja

ÁNTSZ: a kórházi fertőzések tekintetében az európai átlag szintjén vagyunk QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →