Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

Amorális “opera” az Átriumban Bizottság-dalokkal – 2014. május 4.

írta   /   2013-05-02  /   nincs hozzászólás

Gergye Krisztián és társulata szombaton, a Színházak éjszakáján mutatja be Opera Amorale című produkcióját az Átrium Film-Színházban. Az előadásban a nyolcvanas évek első felének legendás underground zenekara, a Bizottság Kalandra fel! és Jégkrémbalett című albumának dalait használják fel az alkotók.operaamorale

    Az Opera Amorale, a múltbéli és jelen társadalmi, politikai vagy kultúrpolitikai közegre reflektáló tartalmon túl az emberi identitás szélsőségeiről, illetve közhelyeiről az irónia eszközeivel beszél.
A produkció sajtóbemutatóján az annak idején képzőművészekből összeállt Bizottság egykori tagja, Wahorn András is játszott szaxofonon, bár – amint maga leszögezte – a további előadásokban “a Bizottság tánczenekar életben maradt tagjai nem vesznek részt”.
A produkcióban azonban végig élő zene fog szólni. A zenei vezető Philipp György, a Szent Efrém Férfikar tagja, karmester, aki mostanában sokat foglalkozik operarendezéssel, átiratokat készít zenekaroknak, kórusoknak. Az előadásban Dezső Sára, Mikecz Kornél, Murányi Márta, Szakács Ildikó és Varga Donát énekel, Szalontay Tünde és Tárnok Marica színészként működik közre.
Gergye Krisztián nemcsak koreográfusként, hanem rendezőként is jegyzi a darabot, illetve Lőrinc Katalin, Barabás Anita, Fekete Blanka Hoffmann Adrienn és Ruzsom Mátyás mellett táncosként is színpadra lép.
Az Opera Amorale a kortárs opera és a kortárs balett határterületét bejáró, önálló színpadi mű. A társulat első bemutatója az évadban magán viseli Gergye koreográfiáinak minden védjegyét: a műfaji határok átjárhatóságát, az abszurd történetiséget, a kísérletezést, a provokációt, a humort és a groteszket.
Az előadásokban “meglepetésáldozatként” a független színház melletti szerepvállalás jegyében minden alkalommal színpadra lép egy ismert és népszerű (kőszínházi) színész.
Gulyás Gábor, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója írásban köszöntötte a sajtóbemutató résztvevőit. Emlékeztetett arra, hogy a produkció ötlete a múzeum két évvel ezelőtti Bizottság-kiállítása kapcsán vetődött fel először. A kiállítás idején pénzügyi okok miatt az előadás nem tudott megvalósulni.
“Ahogy a történelem állítólag megismétli önmagát, a tragédiából komédia lesz, a komédiából pedig tragédia, sírunk és nevetünk, aztán megint sírunk, megint nevetünk, mert mást nem tehetünk, e végzetes körforgásban egymásba gabalyodnak az emlékek. Ami normális volt, abszurd lesz, az abszurditás pedig normává válik” – szögezte le üzenetében Gulyás Gábor.
Mint fogalmazott, Gergye Krisztián test-színházával nagyon lényegesre kérdez rá: miképpen lehet, hogy az elmúlt negyedszázadban alapvetően semmi nem változott, ám ma mégis minden más, mint azelőtt. “Miféle múlt jutott nekünk, amely nem ereszti a jelent, és miféle jelen az, amelyből nem látszik a jövő? Valami nem stimmel. Gergye produkciója erről a fatális, húsbavágó hibáról szól revelatív erővel” – foglalta össze Gulyás Gábor.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Amorális “opera” az Átriumban Bizottság-dalokkal – 2014. május 4. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →