Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Amit a koleszterincsökkentő gyógyszerekről tudni érdemes

írta   /   0201-08-10  /   nincs hozzászólás

A legtöbb magas vérzsír- (koleszterin-, triglicerid-) szinttel rendelkező páciens egyben túlsúlyos is, hiszen a felesleges energia zsírpárnák formájában lerakódik a szervezetükben. Nekik a testsúlycsökkentés és az életmódváltás az elsőként ajánlott terápia. Sok betegnek azonban a diéta és a mozgás ellenére sem csökken kellő mértékben a vérzsírszintje, ekkor a kezelőorvos gyógyszereket javasol.

A koleszterin és a triglicerid szintjének emelkedése és az érfalba történő lerakódása nagyon sokáig nem jár tüne­tekkel, és fájdalmat sem okoz. Sokan ezért nem szentelnek kellő figyelmet koleszterinszintjük ellenőrzésére és szükség esetén csökkentésére. A ma­gas koleszterinszint ugyanakkor szá­mos szív- és érrendszeri betegséggel áll összefüggésben, a szívkoszorú­ér-betegségtől a szívinfarktuson át a stroke-ig (agyvérzés és agyi elzáródás).

A legfontosabb koleszterincsökkentő gyógyszerek

Sztatinok

Amennyiben a komolyabb szö­vődmények megelőzése céljából az orvos gyógyszeres kezelést javasol, elsőként sztatin hatóanyagú szert ír fel (szimvasztatin, lovasztatin, pra­vasztatin, atorvasztatin stb.), amely a koleszterin képződését gátolja a májban. A sztatinok hatékony és biztonságos gyógyszerek, de a ke­zelés elindítását követően szüksé­ges a máj- és vesefunkciós értékek vizsgálata.

Epesavkötő gyanták

Az epesavkötő gyanták (kolesz­tiramin, kolesztipol) a bélbe kivá­lasztott, koleszterinből képződő epesavakat kötik meg, így azok nem tudnak visszaszívódni. Az „elvesz­tett” mennyiség pótlására a szer­vezet több epesavat termel, ennek hatásaként pedig csökken a vér ko­leszterinszintje. Az epesavak szük­ségesek a táplálékkal felvett zsírok felszívódásához is, így a gátlásukkal ezek felszívódása is csökken.

Ezetimib

A koleszterin felszívódását meg lehet akadályozni az ezetimib ható­anyagú gyógyszerekkel is. Az ezeti­mib a táplálékkal a szervezetbe jutó koleszterin, de emellett az epével kiválasztott koleszterin felszívódá­sát is gátolja. Az ezetimib nagyon hatékonyan kombinálható sztati­nokkal, együttes alkalmazásukkor a sztatinok dózisa csökkenthető.

A fibrátok hatásáról

A fibrátok (bezafibrát, fenofibrát, gemfibrozil) főképp az ún. triglice­rid nevű zsírok szintjét csökkentik a vérben, azáltal hogy fokozzák azok lebontását.

Apicimox

Az apicimox hatóanyagú gyógy­szer nagyon hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet egyaránt, azonban mellékhatásai miatt ritkán alkalmazzák.

 

A beteg közösen lehet eredményt elérni

Ahhoz, hogy orvosa a leghatá­sosabb kezelést tudja kialakítani, rendszeres vizsgálattal kell ellen­őrizni az emelkedett vérzsírszint és az érelmeszesedés mértékét. A vérzsírok hatékony csökkentésé­hez a gyógyszerek előírásszerű sze­désén túl elengedhetetlenül fontos a megfelelő életmód kialakítása, azaz a rendszeres testmozgás és a zsírszegény diéta.

 

Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

 

 

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Amit a koleszterincsökkentő gyógyszerekről tudni érdemes QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

culevit-mintabolt

Magyar Brands díjas lett a Culevit!

bővebben →