Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Amit a diabéteszről és a metabolikus szindrómáról tudni érdemes

írta   /   2012-07-10  /   nincs hozzászólás

A cukorbetegséget sokan ismerik. Ismert tény, hogy a cukorbetegség mellett még vannak olyan anyagcserezavarok, mint a magas vérzsírszint (LDLkoleszterin és triglicerid), amelyek növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ha ezek mellé még, magasvérnyomás-betegség is kialakul és netán túlsúlyosság is fennáll, az sokszoros kockázatot jelent a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) szempontjából.

Ezen tünetek együttesét szokták metabolikus szindrómának is nevezni, amelyet régebben „halálos négyesnek” is hívtak. Ismétlés gyanánt a legfontosabb tudnivalókat és betartandó szabályokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Mi a cukorbetegség? Olyan anyagcserezavar, amely a hasnyálmirigyben termelődő inzulin nevű anyag hiányából ered, amelynek következménye, hogy a vércukorszint megemelkedik, és ez károsan hat az erekre, a szervezet egészére.

Mi növeli a cukorbetegség (ill. annak leggyakoribb formája, a 2-es típus) kialakulásának kockázatát? Azoknál, akiknek a súlya a normális fölött van, sokszorosára nő a diabétesz kialakulásának kockázata. Túlsúly esetén 11-szer, elhízottaknál 17-szer gyakrabban alakul ki a 2-es típusú cukorbaj.

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek? Alapvetően két fő típusa van, az 1-es és a 2-es típus. A kettő között az a különbség, hogy az 1-es típus általában fiataloknál alakul ki, és csak inzulinadással kezelhető, míg a 2-es típus főleg felnőttkorban és alattomos módon alakul ki, elsősorban elhízás talaján, de diétával és vércukorcsökkentő tablettákkal sokáig, akár 10–15 éven keresztül is uralható.

Miért baj, ha a cukorbetegséget nem kezelik? Azért, mert súlyos szövődményei vannak. Ezek ugyan sok év elteltével jelentkeznek, de annál veszélyesebbek: a magas vércukorszint károsítja az erek falát, és érelmeszesedést okozva szűkülnek az erek. Ez a szem, a vesék és az idegeket ellátó kiserek esetében végzetes bajok forrása! A lehetséges következményei a nem jól kezelt diabétesznek: vakság, veseelégtelenség és idegpanaszok. A nagyérszövődmények, amelyek kockázatát tovább súlyosbítja a metabolikus szindróma tünetegyüttese (a magas vérnyomás, az elhízás és a zsíranyagcsere-zavarok), a koszorúér és az agyi erek

Hogy lehet ezeket a súlyos szövődményeket elkerülni? Kétségtelen, hogy sokan vannak, akik a diétás szabályokat és a gyógyszeres kezelést elsajátítják, és maguktól belátják, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Vannak sajnos olyanok is, akik az ismeretek hiányában nem foglalkoznak a lehetséges következményekkel. Ma már nagyon sok lehetőség van arra, hogy a diabéteszben vagy metabolikus szindrómában szenvedő beteg ismeretekre tegyen szert. Az alábbi elemi szabályok szükségesek:

1. Tájékozódjon, hogy mi a betegsége és melyek a fő veszélyei!

2. Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mivel és hogyan kell a betegségét kordában tartani.

  • Ennek a tanulásnak elengedhetetlen része az is, hogy megbeszéljék az életmódjára vonatkozó változtatni valókat (hogyan és mit egyen, mit és mennyit mozogjon, stb.).
  • Hogyan ellenőrizze a vércukorszintjét, a vérnyomását? Milyen gyakran ellenőriztesse a vérzsírok szintjét, milyen labor- és egyéb vizsgálatokkal lehet ellenőrizni, hogy nincs-e vesekárosodása, szemkárosodása, stb?
  • Hogyan szedje a gyógyszereit? Mit tegyen, ha a gyógyszerei valamiért nem hatnak?

Ez a folyamat nem mától holnapig tart. Ne csüggedjen el, ha a kezelés elején nehézségei vannak, fontos, hogy legyen kitartó a tanulási folyamatban. A következő lapszám a zsírsavszintekkel, a magasvérnyomás-betegséggel és azokra vonatkozó tanácsokkal foglalkozik

(a szerk.)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Amit a diabéteszről és a metabolikus szindrómáról tudni érdemes QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →