Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Alig néhány hete kérték fel, máris megfogalmazta stratégiai javaslatait a Magyar Pszichiátriai Társaság – sok a lemaradás

írta   /   2013-03-26  /   nincs hozzászólás

   Kritikát és egyben stratégiai javaslatokat fogalmazott meg a Magyar Pszichiátriai Társaság a pszichiátriai ellátást és a pszichiátria jövőjét illetően; véleményük szerint meg kell erősíteni a pszichiátriai gondozói intézményeket és hangsúlyosabbá kell tenni az ambuláns ellátás szerepét, továbbá hatástanulmány nélkül nem szabad megszüntetni meglévő intézeteket.

    A társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában elöljáróban megállapította, hogy a magyarországi pszichiátriai ellátás mind személyi, mind tárgyi feltételeiben jelentősen elmarad a nemzetközi elvárásoktól és a hasonló fejlettségű országokétól.
Mint írták, a pszichiátria fejlődése szükségessé teszi a pszichiátriai gondozók egyre hangsúlyosabbá tételét, azonban ez a forma jelenleg súlyos humánerőforrás- és finanszírozási nehézségekkel küzd. Az ambuláns ellátásban fontos szerepe lehet a közösségi pszichiátriának, azonban jelenleg ennek csak a szociális oldala működik, az egészségügyi oldal hiányzik, elsősorban forráshiány és a jogi szabályozás hiánya miatt.
Úgy látják, az egészségügyi és a szociális ágazat szakmai konszenzuson alapuló együttműködése elengedhetetlen a közösségi pszichiátriai megvalósításában, és meg kell teremteni ezen a területen a jogi kereteket és a finanszírozási alapokat.
Kiemelték, hogy a pszichiátriai gondozói intézmények biztonságos működéséhez és “megerősítéséhez” elengedhetetlenül szükséges a személyi és az anyagi feltételek biztosítása. A társaság szerint indokolt, hogy a gondozókhoz lehetőleg közvetlenül kapcsolódjon nappali kórház, és a pszichiátriai betegek ellátásában meg kell találni a magánszolgáltatók helyét.
Kitértek arra, hogy az ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében jelenleg működő pszichiátriai intézeteket a szakma vezető testületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül nem szabad megszüntetni, valamint a megszüntetendők helyett megfelelő színvonalú szolgáltatást kell létrehozni.
Hozzátették, a progresszív ellátás rendszerében sürgősen létre kell hozni azokat a hiánypótló szolgáltatásokat (high-security, szexuálmedicina, pszichiátriai belosztály, pszichoonkológia), amelyek a rendszerből évtizedek óta hiányoznak, és meg kell találni ezen szolgáltatások megfelelő helyét és szükséges számát a magyar egészségügyben. Felmerülhetnek olyan specifikus szolgáltatások, amelyekből országosan legfeljebb egy, sőt olyanok is, amely esetében országon kívüli centrumban is érdemes gondolkodni.
A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint adottak a feltételek ahhoz, hogy a Nyírő Gyula Kórházban megkezdje működését az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI), és támogatják a Norvég Alap által biztosított lelki egészségközpontok(lek) létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helyük. Ezeket a központokat klinikai szakpszichológusoknak kell vezetniük – olvasható a társaság állásfoglalásában.

Ha többet szeretne megtudni a témáról, olvassa el másik írásunkat is.

Forrás: MPT, MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Alig néhány hete kérték fel, máris megfogalmazta stratégiai javaslatait a Magyar Pszichiátriai Társaság – sok a lemaradás QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →