Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Demencia, Alzheimer-kór  >  jelenlegi cikk

Agyi tevékenység térkép készítésével az Alzheimer- és a Parkinson-kórért

írta   /   2013-02-19  /   nincs hozzászólás

Az Obama-kormány arra készül, hogy tízéves projektet hirdessen meg az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére – közölte hétfőn a The New York Times.

    Az Agyi Tevékenység Térképe (Brain Activity Map – BAM) elnevezésű projekt, amelyet márciusban szándékoznak útjára indítani, ugyanazt célozza az agykutatás terén, mint amit a Humán Genom Projekt (1990-2003) elért a genetikában.
A koordinált erőfeszítésben szövetségi hivatalok, magánalapítványok, neurológiai és a nanotechnológiai kutatócsoportok vesznek részt, hogy előmozdítsák az agyi neuronok milliárdjainak, a felfogásnak, a cselekvésnek és a tudatnak a jobb megértését.
A tudósok azt remélik, hogy a projekt elősegíti az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz hasonló betegségek jobb megértését, valamint egy sor mentális betegség gyógymódjának kidolgozását. A program egyúttal utat nyithat újabb eredmények felé a mesterséges intelligencia területén is.
A BAM, amelynek összköltsége több milliárd dollárra rúghat, a várakozások szerint része lesz az elnök által márciusban előterjesztendő költségvetési tervezetnek. Szakértők szerint az emberi agy feltérképezése és megértése sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a géntérkép megalkotása.
Barack Obama elnök az unió helyzetéről szóló, múlt kedden elmondott beszédében az agykutatást olyan területként említette, mint ahol a kormánynak “be kell fektetnie a legjobb elképzelésekbe”. “Minden egyes dollár, amelyet az emberi genom feltérképezésére fordítottunk, 140 dollár megtérülést hozott a gazdaságnak” – hangoztatta.
A The New York Times által megszólaltatott szakértők szerint az aktív emberi agy feltérképezését célzó, jövőbeni projekt nem azonos a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) részvételével már elindított programnak, amelynek célja statikus agy modellezése. Az Obama-kezdeményezés jelentősen eltér majd attól a nemrégiben meghirdetett, svájciak irányította európai projekttől is, amely egy szilíciumalapú “agy” megépítését célozza.
Az új amerikai projektben, amelynek fő koordinátora a Fehér Ház tudománypolitikai hivatala lesz, a lap szerint a Nemzeti Egészségügyi Intézetek mellett részt vesz a magas szintű védelmi kutatásokért felelős ügynökség (DARPA), a Nemzeti Tudományos Alapítvány, a Howard Hughes Orvostudományi Intézet, az Allen Agytudományi Intézet, valamint mások mellett a Google, a Microsoft és a Qualcomm is.
A BAM keretében – a csillagvizsgálók mintájára – egy sor “agyobszervatórium” létrehozását tervezik.

Forrás: MTI 2013.02.19. ; nytimes.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

Agyi tevékenység térkép készítésével az Alzheimer- és a Parkinson-kórért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →