Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

A tüdő betegségei okozzák minden tizedik európai lakos halálát, hazánk a negyedik helyen áll

írta   /   2013-09-07  /   nincs hozzászólás

A tüdő betegségei miatt hal meg minden tizedik ember Európában, és a dohányzás számít a fő okok egyikének – olvasható az Európai Légzőszervi Társaság jelentésében.

Az úgynevezett Európai Tüdőgyógyászati Fehér Könyvben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) adatainak felhasználásával elemezték a tüdőbetegségek alakulását.
Eredményeik szerint a négy leggyakoribb halálos tüdőbetegségaz alsó légúti fertőzések, mint például a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD), a tüdőrák és a tuberkulózis – okozza minden tizedik európai lakos halálát.

tudo
Az Európai Unió 28 államában azonban minden nyolcadik ember halála írható ezeknek a betegségeknek a számlájára. A legmagasabb halálozási arányt Belgiumban találták (százezer lakosból 117), Magyarország a negyedik helyen áll, az ötödik Nagy-Britannia. A legkevesebben Finnországban és Svédországban halnak meg a tüdő betegségeiben (százezerből 53,7, illetve 55,7 lakos) – olvasható a BBC hírportálján.
A Fehér Könyvben szereplő adatok azt is bizonyítják, hogy a légzőszervi betegségek okozta költségek felének hátterében a dohányzás áll. A könyv szerint a dohányzás “Európa legjelentősebb egészségügyi kockázati tényezője”, és a tüdőrák, a COPD és a szív- és érrendszeri problémák okozta halálozások leginkább megelőzhető oka.
Noha egyes magas halálozási arányokat mutató országokban (Dániában és Nagy-Britanniában) a dohányosok száma észrevehetően csökkent az 1970-es évek óta, a hosszú távú hatások miatt a tüdőrákos és a COPD-s esetszám továbbra is magas marad, akár növekedhet is az elkövetkező 20 évben. Ez azt jelezheti előre, hogy a tüdő betegségei miatti halálozások aránya a következő két évtizedben változatlan lesz annak ellenére, hogy a fertőzések száma várhatóan csökkeni fog.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23971689)
(http://www.erswhitebook.org)

hirdetés

az oldal QR-kódja

A tüdő betegségei okozzák minden tizedik európai lakos halálát, hazánk a negyedik helyen áll QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →