Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A tömjén és a mirha egészségügyi hatásai

írta   /   2013-12-17  /   nincs hozzászólás

jatek_osz

A tömjén és a mirha már az ókori idők óta egyaránt jelen van a vallási szertartásokon és az orvoslásban. Az ókor legdrágább árucikkei közé tartoztak, értékük vetekedett az aranyéval. Jelentőségüket az is tükrözi, hogy a Bibliában a napkeleti bölcsek az arany mellett, tömjént és mirhát ajándékoztak a kis Jézusnak. Így e két gyógynövény neve szorosan összefonódott a Karácsony ünnepével. A keresztény vallásban a mirha az áldozat vállalás a tömjén pedig az imádság jelképe. Szimbolikus értelmükön túl számos gyógyhatással is rendelkeznek.

A tömjén a balzsamfafélék családjába (Burseraceae) tartozó Boswellia nemzetség fafajainak, míg a mirha a Szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) kérgéből sebzés hatására kifolyó, illóolajat is tartalmazó gumigyanta. A templomokból ismert tömjénfüstölés a tömjén egyik legősibb felhasználási formája, amely azon kívül, hogy a vallási szertartás egyik szimbolikus mozzanata, a kellemes illatú tömjénfüst antiszeptikus hatásának köszönhetően a levegő fertőtlenítését is szolgálta. Ezzel csökkentve a járványok kialakulásának veszélyét.

A mirhát tartósító hatása miatt az ókori Egyiptomban múmiák balzsamozására használták. Borba keverve több száz éven keresztül fájdalomcsillapítóként szolgált. Az ókori orvoslásban a tömjént és a mirhát egyaránt alkalmazták gyulladások csökkentésére és sebek gyógyítására. Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásukat tudományos kutatási eredmények is alátámasztják.  Ezen tulajdonságaiknak köszönhető kozmetikai célú felhasználásuk is. 

A tömjén emellett fiatalossá, rugalmassá teszi a bőrt, segít kisimítani a ráncokat. A gyógyászati célú felhasználásuk közé tartozik még a hörghurut, gégegyulladás és a megfázás kezelése. A mirha szájvizek összetevőjeként csökkenti a fogínygyulladást. A tömjén és a mirha illóolaja az aromaterápiában a meditációt és az ellazulást segíti elő.

Dr. Engel Rita

MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet

tudományos munkatárs

hirdetés

az oldal QR-kódja

A tömjén és a mirha egészségügyi hatásai QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →