Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A terhesség nagy teher a fogínynek

írta   /   2014-01-14  /   nincs hozzászólás

Sok anyukától hallom azt a mondatot, hogy a gyerekeim vitték el a fogaimat. Arra panaszkodnak, hogy a terhesség alatt rohamosan romlani kezdtek a fogaik, és nem tudtak ellene mit tenni, foghúzáslett a vége. Teljes beletörődéssel tudják ezt mondani, mintha tényleg semmi lehetőségük nem lett volna ezen változtatni. Pedig ez így nem igaz! A babák helyett sokkal inkább a mamák a felelősek a károkért.

fogterhesA terhességi ínygyulladás nevű kórkép már a 19. század végén leírásra került. A terhes nőknél különböző súlyossági fokon, de szinte minden esetben kimutatható. A folyamatért (részben) a megemelkedett hormonszint felelős. Az első trimeszter végén az ún. gonadotropin hormon szintje óriási a vérben, a harmadik trimeszter végén az ösztrogén/progeszteron páros mennyisége ugrik meg. A hormonszintekkel párhuzamosan súlyosbodik, illetve enyhül a gyulladás.

Az íny ilyenkor duzzadtabb, fokozott vérzékenységi hajlamot mutat, a kis erek száma jelentősen megnövekedik benne. Bizonyos tanulmányok szerint viszont a terhességi hormonváltozások a teljesen ép ínyre nincsenek hatással. Más vizsgálatok ezt cáfolják, ám abban egységesek a konklúziók, hogy egészséges íny esetén nem okoz drámai változást a terhesség. Az átmeneti tünetek a szülés (szoptatás) után spontán gyógyulnak, és a kismamának elég a babáért aggódnia, a fogaiért nem kell. Baj akkor van, ha már a terhesség elején kisebb gyulladás áll fenn, fogkő és lepedék könnyíti a baktériumok elszaporodását.

Ilyenkor professzionális segítség nélkül (fogkőleszedés, tasaktisztítás, stb.) a szülés után sem szűnik meg a gyulladás. Ajánlott minden hölgynek, aki babát tervez vagy a terhesség elején jár, hogy felkeresse a fogorvosátfogkő-eltávolítás céljából, és tisztában legyen vele, hogy az elkövetkező időszakban fokozott figyelemmel tisztítsaaz ínyét. Szükség esetén pedig keresse fel a fogorvosát, és bátran kérjen segítséget.

Súlyos tévhit, hogy várandósan nem lehet fogat tömni, érzésteleníteni, fogkövet leszedni, úgy általábanfogorvoshoz menni. Ez csak egy kibúvó. Komoly irodalma van, hogy mely érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek használhatók biztonsággal a terhesség során. Ez a terhesség stádiumától is függ, a fogorvos meg fogja mondani a kismamának, haérdemes néhány hetet várni egy beavatkozással. A fájós fogak terhesség alatt is ellátást igényelnek, és egyetlen leendő anyukának sem kell (önfeláldozó módon a baba érdekében) tűrni a fájdalmat.

Természetesen a megnövekedett ásványianyag-igény pótlására a fogak egészsége szempontjából is fontos figyelni, amit a mai profi terhesvitaminok korábanmár egészen könnyű megvalósítani. A rossz szokások csábításának ekkor sem szabad engedni, és a pocak nem ad felmentést a cukornassolás és a lefekvés előtti rágcsálás„tilalma” alól.

A várandósság nagy csoda, és természetes, hogy komoly változásokat hoz a család napirendjébe. Fontos, hogy ezeka változások tudatosak legyenek, és ne felejtsük ki belőlea fogak ápolását és védelmét, mert ilyenkor különösen fontos!

Dr. Oszlánszky Judit
fogorvos

hirdetés

az oldal QR-kódja

A terhesség nagy teher a fogínynek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →