Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

A tartós hőség miatt emelkedett a talajközeli ózon koncentrációja is

írta   /   2013-08-07  /   nincs hozzászólás

A napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talajközeli ózon koncentrációja. Emiatt az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján 15 hazai város levegőjét a „kifogásolt” kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet által elkészített napi elemzés.

A talajközeli ózon másodlagos szennyező, mely elsődleges szennyezőanyagokból a napsugárzás hatására, úgynevezett fotokémiai úton képződik. A kiindulási szennyezőanyagok közé tartoznak a gépjárművek kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidok és illó szerves vegyületek, valamint az oldószerek.

hoseg_4

Anitrogén-oxidokból napsugárzás hatására ózon képződik, ami a fotokémiai szmog egyik indikátor paramétere. Az ózon kellemetlen szagú, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát.

Egészséges embereknél is a hosszabb ideig tartó fizikai munka jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Az ózon a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

Pollen allergiás betegek tüneteit jelentősen súlyosbíthatja a magas ózon koncentráció.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A tartós hőség miatt emelkedett a talajközeli ózon koncentrációja is QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →