Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Diabetológia  >  jelenlegi cikk

A szívbetegség és a diabétesz összefüggnek!

írta   /   2013-01-05  /   nincs hozzászólás

Sok mindent tehetünk, hogy  a kockázati tényezőket a minimumra csökkentsük, és a legegyszerűbb, ha a táplálkozási szokásaink felülvizsgálatával kezdjük. Az alapelvek a következőek:
Együnk sok csirkehúst és halat, teljes kiőrlésű pékárukat, friss gyümölcsöt, és ropogós zöldséget – és persze ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem!

 

A szív-és érrendszeri betegségek Európa minden országában a középkorú, és idősebb korosztály körében vezető haláloknak számítanak.
Az iparilag fejlett országokban az összhalálozás 45%-a, a fejlődő országokban 24%-a a különböző érpályák érelmeszesedése miatt következik be. Legmagasabb a halálozás Kelet-Európában. Ez társadalmi, gazdasági különbségekkel, életmódbeli szokásokkal (pl zsíros étrend, dohányzás) és a hiányos egészségügyi ismeretekkel magyarázható. Sajnos a cukorbetegek egyre növekvő száma is ezen okokkal magyarázható.

 

A cukorbetegség két fő típusa az 1-es típus – amely a hasnyálmirigy béta sejtjeinek pusztulásával járó inzulinhiányos állapot- az esetek 10%-át alkotja.

A cukorbetegek közel 90%-át kitevő 2-es típusról és az azt megelőző enyhébb szénhidrátanyagcsere-zavarról ma már tudjuk, hogy a metabolikus szindróma része. Így leggyakoribb társbetegsége  a szindrómára jellemző magas vérnyomás,  a lipidanyagcsere-zavar, a hasi típusú elhízás vagy a véralvadási zavar. Ezek az elváltozások a szív –és érrendszeri betegségek kockázati tényezői is, és közös gyökerük az inzulinrezisztencia.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A szívbetegség és a diabétesz összefüggnek! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →