Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

A szív védelmében

írta   /   2012-09-10  /   nincs hozzászólás

Alig van ember, akinek az Aspirin® név hallatán ne a közismert fájdalomcsillapító gyógyszer jutna azonnal az eszébe. Nem véletlenül, hiszen az Aspirin®-t több mint egy évszázada használjuk különböző eredetű – fej-, hát-, ízületi – fájdalmak, illetve megfázásos panaszok enyhítésére.

Arra azonban csak jóval később, a múlt század második felében figyeltek fel a tudósok, hogy az Aspirin® hatóanyaga, az acetilszalicilsav alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére is. Mára tanulmányok sora látott napvilágot, amelyek mindegyike azt támasztja alá, hogy a rendszeresen, alacsony dózisban szedett acetilszalicilsav a kardiovaszkuláris megbetegedések elleni védelem fontos eszköze.

Hogyan használható az Aspirin® Protect a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére?

Az Aspirin®-t 1899-ben jegyezték be a Berlini Császári Szabadalmi Hivatalban. Hatóanyagát, az acetilszalicilsavat Felix Hoffmann, a Bayer kutatója szintetizálta. Kezdetben láz- és fájdalomcsillapítóként használták nagy sikerrel, majd az 50-es évek elején egy amerikai orvos megfigyelte, hogy a fájdalomcsillapítóként Aspirin®-t szedő betegei között lényegesen kevesebb szívinfarktus fordul elő. Később kiderült az is, hogy a védőhatást a hatóanyag addig nem ismert tulajdonsága okozza: csökkenti a vérlemezkék egymáshoz tapadását, ezáltal a vérrögképződés esélyét. A későbbiekben célzott kutatások kimutatták, hogy az acetilszalicilsav rendszeres szedése mellett valóban ritkábban fordul elő szívinfarktus és a stroke (szélütés). Ekkor a Bayer kifejlesztett egy speciális, naponta szedhető, alacsony dózisú, bélben oldódó bevonattal ellátott tablettát. Ez az Aspirin® Protect. Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére elegendő ez az alacsony dózis: napi 100 mg! A fájdalom és láz kezelésére, valamint a megfázás tüneteinek enyhítésére ezzel szemben a magasabb hatóanyag-tartalmú Aspirin® 500mg tabletta javasolt.

 

Miért van szükség szívünk védelmére?

A nyugati társadalmakban minden második ember halálát szív- és érrendszeri megbetegedés okozza. Ugyanakkor ez a betegségcsoport egyre inkább teret hódít a fejlődő országokban is. Világszerte körülbelül 18 millióan halnak meg évente a kardiovaszkuláris betegségek következtében. A közép- és kelet- európai országokban – köztük hazánkban – a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető helyen állnak a halálozási okok között, és az összes halálozás 50-60 százalékát teszik ki. Ezek a betegségek körülbelül tíz évvel rövidítik meg a betegek életét, és tíz évet vesznek el az egészségben eltöltött életévekből. A szív- és érrendszeri betegségek ma már sajnos egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Mi romlik el az ereinkben?

Amíg a szív- és érrendszer betegségei a vezető halálokot jelentik, addig megkerülhetetlen, hogy beszéljünk az érelmeszesedésről. Az érelmeszesedés – orvosi nevén: atherosclerosis –folyamán az érfalakban lerakódások keletkeznek, amelyek az életkor előre haladásával egyre nagyobbak, keményebbek lesznek. Ezek a meszes lerakódások az erek falában megvastagodott csomókat idéznek elő. Az érelmeszesedés talaján létrejövő szövődményes vérrögök akadályozhatják a vér szabad áramlását, továbbá – leszakadva az érfalról – a vérkeringés elzáródását okozhatják. Az elzáródás helyétől függően szívinfarktus, agyi infarktus (stroke) alakulhat ki. Az alsó végtag trombózisának legveszélyesebb szövődménye a tüdőembólia.

Az atherosclerosis kialakulásában az egészségtelen életmód meghatározó szerepet játszik, de számolni kell az öröklött genetikai adottságokkal is. A jelenség hátterében bizonyos zsíranyagcsere-zavarok, elsősorban a koleszterinszint megemelkedésével járó állapotok érhetők tetten. Tudni kell, hogy létezik „jó” és „rossz” koleszterin. A betegek legtöbbjénél a „rossz” koleszterin (orvosi rövidítéssel: LDL) megemelkedett szintje jelent problémát, de sokak szenvednek olyan típusú anyagcserezavarban, amelyben nem csak a túlzottan magas LDL koleszterin érték okoz gondot, hanem a „jó” koleszterin (orvosi rövidítéssel HDL) túlságosan alacsony szintje is. Szervezetünkben megtalálhatóak továbbá a táplálékból felvett, a vérben keringő zsírok is, amelyeket orvosi nyelven triglicerideknek nevezünk. A fölösleges kalóriákat, az alkoholt, vagy a cukrot a szervezet trigliceridekké alakítja, és a zsírsejtekben tárolja. A magas trigliceridszint felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, amelynek következtében megnő a szívkoszorúér elzáródásának, illetve az agyi érkatasztrófának a veszélye.

Ezekben az esetekben a zsíranyagcsere globális kontrolljára van szükség, amely gyógyszeres kezelést igényel. Ma már léteznek olyan gyógyszerkészítmények, amelyekkel nem csak a további romlást tudjuk gátolni, hanem képesek vagyunk a folyamat visszafordítására is. Az érelmeszesedés előre haladásának megakadályozásában – a gyógyszeres kezelésen kívül – azonban fontos szerepe van a diétának, a fizikai aktivitásnak, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorításának is. Az atherosclerosis kezelésének hatékonysága döntően befolyásolja a betegek további sorsát, hiszen megmentheti őket a súlyos, gyakran halálos szövődményektől.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

A szív védelmében QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

culevit-mintabolt

Magyar Brands díjas lett a Culevit!

bővebben →